• Piezoelektrična kirurgija i rinoplastika kakvu niste znali do sada

    Piezoelektrična kirurgija je relativno nova tehnika koja je revolucionarizirala kirurgiju nosa i time je rinoplastika postala još popularnija. Ova tehnika uključuje korištenje ultrazvučnih vibracija za rezanje kostiju i hrskavice, umjesto tradicionalnih kirurških instrumenata kao što su skalpeli i bušilice.

    Piezoelektrična tehnologija nova je vrhunska i uzbudljiva metoda koja omogućuje izvođenje delikatnih oralnih kirurških zahvata, a rinoplastika se posebice razvila uz pomoć ove tehnologije. Ova inovativna tehnologija omogućuje pravljenje preciznih rezova u kosti bez oštećenja mekih tkiva. To je novi oblik minimalno invazivne kirurgije koji postaje sve popularniji u postupcima presađivanja kosti.

    Piezotom radi korištenjem specifične visokofrekventne ultrazvučne modulacije. U osnovi vibrira na visokoj frekvenciji kako bi napravio iznimno precizne rezove u strukturi kosti dok koristi sterilnu fiziološku otopinu za hlađenje mjesta operacije. Uzrokuje manje krvarenja tijekom i nakon operacije, a proces cijeljenja je kraći. Selektivno reže samo mineralizirane koštane strukture i izbjegava oštećenje mekih tkiva kao što su desni i živci. Kod operacije nosa omogućeno je ovom tehnologijom da se rinoplastika izvede sa minimalnim štećenjima uz najbrži mogući oporavak.

    Zbog različitih ultrazvučnih vrhova koji se koriste, ova se tehnologija može koristiti u širokom spektru kirurških zahvata kao što je presađivanje kosti za podizanje sinusa, cijepanje kosti ili širenje grebena i priprema mjesta za zubne implantate, tako da je rinoplastika samo jedno područje od mnogih u kojima se koristi ova tehnika. Prilikom uklanjanja patologije u čeljusti kao što je cista, uvijek postoji rizik od ozljede susjednih živaca ili žila, ovisno o mjestu lezije. Piezokirurgijom možemo izbjeći ozljede mekih tkiva poput gingive te živaca i krvnih žila.

    Piezoelektrična kirurgija i rinoplastika kakvu niste znali do sada

    Kod operacije nosa povećanje sinus lifta zahtijeva podizanje membrane maksilarnog sinusa kada imate tanki koštani greben u stražnjem dijelu gornje čeljusti. Tradicionalni pristup podizanju sinusa povezan je s rizikom od perforacije membrane sinusa, što je najčešća komplikacija. Korištenjem piezokirurgije, rizik od perforacije membrane je uvelike smanjen zbog selektivnog rezanja koje je ograničeno samo na mineralizirane strukture kao što je kost. Stoga su rinoplastika i sinus lift stvarno uz najmanji mogući rizik ozljeda dok se primjenjuje ova tehnika.

  • Ako vam odlazni pozivi ne funkcioniraju, prvo provjerite svoje postavke

    Često se događaju slučajevi da korisnici nazivaju svoju službu za korisnike sa prigovorima da im odlazni pozivi ne funkcioniraju, da bi nakon kratkog savjetovanja i provjere da je sa mrežom i operaterom sve u redu – ispalo da su korisnici sami krivi jer su odlazni pozivi na neki način bili blokirani od strane njih samih.

    Ako vam odlazni pozivi ne funkcioniraju, prvo provjerite svoje postavke

    Moja je strast saznati kako funkcioniraju različite tehnologije. Pisao sam i za nekoliko internetskih publikacija, fokusirajući se na objašnjavanje onoga što sam naučio kako bi pomogao drugima s njihovim tehničkim problemima. Ono što sam kroz praksu primijetio da dolazni i odlazni pozivi nekad ne funkcioniraju zbog najbanalnijih stvari. Zato je bitno da svaki korisnik jasno zna koje postavke je moguće podesiti na vlastitom uređaju pa da se potencijalno ne dogodi da odlazni pozivi budu blokirani jer smo sami nešto krivo „stisnuli“.

     

    Provjerite da Zrakoplovni način rada nije uključen

    U načinu rada u zrakoplovu vaša je mobilna mreža onemogućena. To znači da će svi dolazni pozivi ići na govornu poštu i da se odlazni pozivi neće uopće moći upućivati. Kako biste provjerili je li Zrakoplovni način rada uključen, povucite prema dolje s vrha zaslona kako biste otvorili Brze postavke i provjerite da Zrakoplovni način rada (ponekad Zračni način rada) nije uključen. Ako jest, isključite ga.

    Napomena: ako ste spojeni na Wi-Fi mrežu, i dalje će odlazni pozivi biti omogućeni putem aplikacija za razmjenu poruka kao što je Facebook Messenger.

     

    Provjerite svoju SIM karticu

    Ako ste upravo dobili novi telefon ili SIM karticu, kartica je možda nepravilno umetnuta (ili je oštećena). Vaš je operater možda iz nekog razloga dodao vašu SIM karticu na popis blokiranih pa zato odlazni pozivi ne funkcioniraju. Da biste to provjerili, izbacite SIM i provjerite je li ispravno postavljen u SIM priključak (trebao je doći s uputama). Nakon što ste ga ponovno umetnuli, provjerite možete li sada upućivati pozive. Ako i dalje ne radi, obratite se svom operateru.

  • Razvojni tijek brenda Lavazza prednjači pred konkurencijom

    Kao ljubiteljica kave često sam znala malo popratiti proizvodnju i razvoj određene marke kave, pa sukladno onome što sam opazila moram priznati da je Lavazza možda najinovativnija marka kave na ovim prostorima.

    Njihov direktor istraživanja i razvoja nije mogao ljepše i bolje sažeti kad je rekao: „Inovacija igra ključnu ulogu u povijesti Lavazza brenda. Omogućuje nam da poboljšamo sadašnjost, ali prije svega pomaže nam u planiranju budućnosti. To je ključni motor u širenju kulture talijanske kave po cijelom svijetu.“

    S obzirom da Lavazza ulaže u svoj inovacijski tijek razvoja proizvoda, morali su popratiti taj razvoj i na drugim poljima. Otvorili su svoj novi inovacijski centar. Prezentacijski događaj prenosio se uživo, sa snimkom snimljenom unutar La Centrale u Nuvola Lavazza, koja je već bila domaćin prvog događaja za lansiranje platforme 2018. La Centrale je nedavno opremljen potrebnom opremom za održavanje događaja uživo, u skladu s primjenjivim sigurnosnim standardima, u kojima se može uživati putem weba.

    Razvojni tijek brenda Lavazza prednjači pred konkurencijom

    Stoga se taj prostor u vlasništvu Lavazza brenda može iznajmiti. Uzimaju se u obzir samo zahtjevi zaprimljeni točno navedenog datuma i vremena. E-poruke u kojima se traže rezervacije obrađivat će se prema načelu prve prijave i više se neće prihvaćati nakon što na popisu više nema mjesta. Rezervacije bi se trebale smatrati dovršenima tek nakon što primite potvrdu e-poštom od organizatora.

    E-mail za rezervaciju mora sadržavati vaše ime i prezime, broj mobitela i email adresu. Rezervacija je strogo neprenosiva. Pristup sobi bit će odobren prema imenima na popisu. Manifestacija je dostupna osobama s poteškoćama u kretanju. Psi nisu dopušteni. To su sve pravila koje je tvrtka Lavazza uvela kad je u pitanju taj njihov novi inovacijski prostor koji je u nekom dijelu nadrastao i sam brend pa je zaživio svoj vlastiti život u pogledu evenata koji će se u tom prostoru održavati.

    U svakom slučaju, Lavazza bi trebala služiti kao ogledni primjer dobrog razvojnog puta jedne kompanije i njegovih brendova te samih proizvoda.

  • Povijest i utjecaj Illy kave na svjetsko tržište

    Illy je jedan od najpoznatijih svjetskih brendova kave, čija povijest seže sve do 1933. godine u Italiji. Osnovao ju je Francesco Illy, a danas se proizvodi i prodaje u preko 140 zemalja širom svijeta. Kroz desetljeća postojanja, Illy je ostavio neizbrisiv trag na svjetskom tržištu kave svojom konstantnom inovacijom i visokim standardima kvalitete. Prvi su patentirali proces pakiranja pod pritiskom koji očuva svježinu i okus kave duže vremena. Također su uvodili razne vrste aparata za pripremu espressa koje koriste njihove posebno dizajnirane kapsule s kavom. Sve to je doprinjelo rastu njihove globalne prisutnosti kao i popularnosti među ljubiteljima kave diljem svijeta. Utjecaj Illy-a nije ograničen samo na komercijalnu stranu; oni također investiraju u istraživanje i obrazovanje o kavi te potiču održive prakse uzgoja među farmerima od kojih nabavljaju sirovine.

    Povijest i utjecaj Illy kave na svjetsko tržište su impresivni, a njen razvoj može se pratiti kroz kontinuirano unaprjeđenje tehnologija u industriji kave. Kao pioniri u području istraživanja i inovacija, Illy je stvorio čitav spektar proizvoda koji su oblikovali globalnu percepciju kvalitete kave. Njegova bogata povijest sastoji se od brojnih prekretnica koje su promijenile način na koji konzumiramo kavu danas. To uključuje prvi aparat za espresso 1935., prvu automatsku mašinu za espresso 1976., pa sve do revolucionarnog sustava za pakiranje pod visokim tlakom po kojem je brend postao poznat. Osim toga, Illy je igrao ključnu ulogu u osnivanju Sveučilišta za znanost o kavi 1999. godine koja danas educira stručnjake iz cijelog svijeta o procesima uzgoja, berbe, prženja i pripreme kave. Time su postali važan faktor u promicanju održive proizvodnje i fair trade praksi među farmerima iz različitih dijelova svijeta, dodatno potvrđujući svoj status kao lidera u industriji. Illy nastavlja utjecati na svjetsko tržište ne samo svojom besprijekornom reputacijom već i stalnim nastojanjem da poboljša iskustvo pijenja kave širineći svoje poslovanje na nove geografske regije te uvodeći inovativne proizvode poput ready-to-drink linije napravljenih od najfinije mlevene arabike.

    Povijest i utjecaj Illy kave na svjetsko tržište

    Kako bi ostali u korak sa dinamičnim svijetom kave, Illy je nedavno proširio svoj asortiman na ready-to-drink liniju proizvoda od najfinije mlevene arabike. Ova inovacija pokazuje kako Illy ostaje predan pružanju visokokvalitetnih doživljaja kave, prilagođavajući se promjenjivim potrebama i željama današnjih potrošača. Nastojanje da se poveća dostupnost vrhunske kave prepoznato je na globalnoj razini, privlačeći nove kupce i produbljujući veze s postojećima. Iz tog razloga, Illy nastavlja širiti svoje poslovanje na nove geografske regije, uspostavljajući partnerstva s lokalnim dobavljačima i trgovcima kako bi osigurao da njegova kava bude dostupna gdje god su njeni ljubitelji. Bez obzira radi li se o tradicionalnom espressu ili novoj ready-to-drink liniji, jedno je sigurno – Illy će i dalje biti važan igrač koji oblikuje globalnu industriju kave.

    Illy je tvrtka koja uvijek traži nove načine kako bi poboljšala svoje proizvode i usluge. Jedan od najnovijih koraka u tom smjeru je uvođenje ready-to-drink linije kave, koja se pokazala iznimno popularnom među mlađom publikom. Ova linija omogućuje ljubiteljima kave da uživaju u vrhunskoj Illy kavi gdje god se nalazili, što je posebno privlačno onima koji su stalno u pokretu. Uz to, Illy nastoji osigurati da njegova kava bude dostupna svugdje – od malih lokalnih trgovina do velikih supermarket chainova. To nije samo potez koji će pomoći tvrtci da ostane konkurentna na tržištu, već i prilika za potrošače diljem svijeta da iskuse jedinstven okus i aromu Illy kave.

    Nadalje, tvrtka Illy ne koristi samo tradicionalne metode distribucije. Oni također koriste digitalne platforme i društvene medije kako bi svoju ready-to-drink liniju kave učinili dostupnijom široj publici. Digitalna prisutnost omogućuje im da izravno komuniciraju s potrošačima, što je odličan način za stvaranje veza s kupcima i prilagodbu njihovih proizvoda prema specifičnim potrebama i željama svoje ciljane publike. Također, Illy je posvećen održivosti, pa sve njihove kave dolaze u reciklabilnoj ambalaži, čime se dodatno povećava privlačnost za ekološki osviještene potrošače. Kroz ovakvu strategiju, Illy nastavlja postavljati visoke standarde u industriji kave te pokazuje kako se uspješno mogu balansirati profitabilnost poduzeća i zadovoljstvo kupaca.

    Uz to, Illy je prepoznatljiv po svojem kreativnom pristupu marketinga. Njihove inovativne kampanje na društvenim mrežama često privlače veliki broj mladih potrošača koji su zainteresirani za premium proizvode i brendove koji dijele njihove vrijednosti. Osim što koristi digitalne kanale za promociju svojih proizvoda, tvrtka također organizira različite događaje i radionice u kojima se ljubitelji kave mogu upoznati s procesom izrade kave od zrna do šalice. Kroz ovakve interaktivne inicijative, Illy ne samo da produbljuje vezu sa svojom ciljanom publikom, već i educira potrošače o važnosti kvalitete i održivosti u industriji kave. Tvrtka nastavlja inovirati u svim aspektima poslovanja kako bi ostala relevantna na dinamičkom tržištu te zadovoljila sve sofisticiranije ukuse svojih kupaca.

  • Patek Philippe ženski sat postoji u različitim modelima i kolekcijama

    Podrijetlo i prestiž marke luksuznih satova također će dodati vrijednost satu. Patek Philippe ima mnogo sjajnih modela za žene kad je ženski sat u pitanju, ali neki od najpopularnijih i najelegantnijih su:

    • Twenty-4: Ovo je ženstven i svestran ženski sat koji je stvoren 1999. za moderne žene koje žele sat koji može odgovarati svakoj prilici. Ima pravokutno ili okruglo kućište, okvir s dijamantima i narukvicu ili remen. Dostupan je u raznim verzijama, kao što je 4910 s kvarcnim mehanizmom i rimskim brojevima, 7300 s automatskim mehanizmom i arapskim brojevima.
    • Complications: Ovo je kolekcija koja prikazuje Patek Philippeovo majstorstvo najsloženijih i najsofisticiranijih satnih mehanizama, kao što su vječni kalendari, dvostruke vremenske zone i prikazi svjetskog vremena. Uključuje neke od najdojmljivijih i najprofinjenijih satova za žene, poput 4947 s godišnjim kalendarom i mjesečevim mijenama, 7130 sa zaslonom svjetskog vremena i okvirom s dijamantima ili 7059 s kronografom u djelićima sekunde i kućištem od ružičastog zlata.
    • Nautilus: ovo je legendarni sportski sat koji je dizajnirao Gerald Genta 1976. godine. Dostupan je u raznim verzijama za žene, tu je ženski sat modela poput 7118 s jednostavnim prikazom datuma i izborom boja brojčanika, 7018 s okvirom ukrašenim dijamantima i svjetlećim kazaljkama ili 7010 s kvarcnim mehanizmom i rimskim brojevima.
    • Gondolo: Ovo je kolekcija koja odaje počast povijesnim modelima Patek Philippea iz doba Art Decoa. Ima različite oblike, kao što su pravokutna kućišta ili kućišta u obliku jastuka, i ima profinjene detalje, kao što su brojčanici, rebrasta kućišta ili okviri s dragim kamenjem. Dostupan je u raznim verzijama kad je ženski sat u pitanju – poput 4972 s nagnutim pravokutnim kućištem i dijamantnim satnim oznakama.

    Možda ćete htjeti pregledavati različite modele i stilove na mreži ili u trgovinama, čitati recenzije kupaca i ocjene, pitati prijatelje ili obitelj za mišljenje ili osobno isprobati različite satove. Najvažnije je pronaći ženski sat koji odgovara vašim potrebama, proračunu i odražava vašu osobnost.

  • Upoznajte Lavazza: Povijest, proizvodi i inovacije

    U ovom članku upoznat ćemo se s talijanskim brendom kave Lavazza, njihovom poviješću, proizvodima koje nude i inovacijama koje su donijeli na tržište. Kroz deset zanimljivih tema istražit ćemo što čini ovaj brend posebnim i kako je postao jedan od vodećih svjetskih proizvođača kave.

    Upoznajte Lavazza: Povijest, proizvodi i inovacije

    Povijest Lavazze

    Osnovan 1895. godine u Torinu od strane Luigi Lavazza, tvrtka je brzo stekla reputaciju zbog svoje izvrsne kvalitete i jedinstvene mješavine zrna. Danas se obiteljsko poduzeće ponosi tradicijom dugom više od 120 godina.

    Raznovrsnost proizvoda

    Lavazza nudi širok asortiman proizvoda za sve ljubitelje kave – od cappuccina do espressa te raznih instant mješavina. Tvrtka također ima bogatu liniju aparata za pripremu kave kako bi zadovoljila potrebe najrazličitijih korisnika.

    A Modo Mio – Revolucija u kućnoj pripremi

    Jedna od popularnijih linija proizvoda je A Modo Mio, koja koristi jednostavne kapsule za pripremu kave. Ova inovacija omogućava ljubiteljima kave da uživaju u savršenoj šalici svaki put, s minimalnim naporom i brzinom koju pruža kućni aparat.

    Inovacije i održivost

    Lavazza je tijekom godina predvodila promjene u industriji, s naglaskom na istraživanje novih tehnologija i očuvanje okoliša. Tvrtka je pionir u razvoju ekološki prihvatljivih ambalaža te pokrovitelj mnogih projekata koji podržavaju održivi uzgoj kave.

  • Pitanja koja muče pacijente kad se abdominoplastika završi

    Koliko dugo traje bol nakon zatezanja trbuha najčešće je pitanje budućih pacijenata kad je abdominoplastika u pitanju.

    Osjećat ćete bolove prvih nekoliko dana nakon operacije, pa će vam biti propisani lijekovi protiv bolova koji će vam pomoći da se osjećate ugodnije. Međutim, nelagoda bi trebala početi popuštati unutar prvih nekoliko tjedana.

    Vrsta zatezanja trbuha koju ste imali i koliko brzo vaše tijelo zacjeljuje utjecat će na trajanje oporavka od zatezanja trbuha. Međutim, većina ljudi će se potpuno oporaviti unutar četiri do osam tjedana kad je abdominoplastika u pitanju.

    Jednostavni pokreti poput okretanja radi provjere mrtvog kuta, okretanja upravljača ili otvaranja i zatvaranja vrata automobila mogu ugroziti zacjeljivanje vaše rane i uzrokovati nelagodu, zbog čega se preporučuje da izbjegavate vožnju prvih nekoliko tjedana nakon operacije. Vaš zdravstveni tim savjetovat će vam kada je za vas sigurno nastaviti voziti, međutim, većina ljudi obično može ponovno početi voziti unutar dva do četiri tjedna.

    Pitanja koja muče pacijente kad se abdominoplastika završi

    Kao i kod svih kirurških zahvata, ne biste trebali uranjati ranu u vodu dok potpuno ne zacijeli. Umjesto toga, liječnici obično preporučuju da se pacijenti kupaju spužvom prvih nekoliko dana nakon sto je abdominoplastika napravljena i da se prvih nekoliko tjedana tuširaju mlakom vodom.

    Ležanje na leđima kad je abdominoplastika u pitanju moglo bi vam povući šavove i oštetiti ranu. Stoga se preporučuje da u prvih nekoliko tjedana ležite s jastukom ispod koljena kako biste ih držali savijenima ili u naslonjaču. Može potrajati i do dva do četiri tjedna dok ne budete mogli sigurno ležati, međutim, liječnik će vas savjetovati o tome.

    Koliko dugo nakon zatezanja trbuha mogu vježbati također je bitno pitanje koje muči pacijente. Kad se abdominoplastika završi preporučuje se da se odmarate prvih nekoliko tjedana kako biste svom tijelu dali vremena da se oporavi, jer nedostatak vremena za odmor zapravo može rezultirati produljenim oporavkom.

  • Prvi ženski i muški satovi pokazali su put za dalje

    Prosječni sat s velikim kućištem točan je na oko deset sekundi dnevno (jedna minuta tjedno), oni najbolji možda jednu sekundu dnevno. Sve dok nisu razvijeni ženski i muški satovi sa kvarcnim mehanizmom, oko 1930. godine, oni su bili najprecizniji mjerači vremena koje je čovječanstvo imalo.

    Velika promjena u točnosti značila je da su oko 1690. kazaljke za minute dodane satovima s dugim kućištima. Vrhunski proizvođači kad su ženski i muški satovi u pitanju također su dodali brojčanike za sekunde i kotačiće za datume, a u nekim slučajevima čak i astronomske brojčanike.

    Prvi ženski i muški satovi pokazali su put za dalje

    Rack udarci su također omogućili repetitor mehanizam. Smatra se da ga je izumio velečasni Edward Barlow 1676. godine. To je u biti ručna kontrola dodana udarnom momentu, tako da kada povučete uže, ponovit će se zadnji sat. Kasnije verzije također bi radile četvrtine ili čak minute. Osobito u kombinaciji s polugom za otključavanje, to je značilo da možete imati sat u blizini svog kreveta, a zatim provjeriti vrijeme tijekom noći bez potrebe za paljenjem svijeća.

    Prije svega muški satovi s dugim kućištima (zato jer su svi imali taj neki muževan izgled) izrađivani su 200 godina, a nestali su oko 1880., kada su tržište preuzeli masovno proizvedeni kaminski i zidni satovi uvezeni iz Njemačke i Amerike. Nakon toga proizvodile su se samo specijalne, po narudžbi izrađene torbe, koje su imale sofisticirane mehanizme, ali čija su kućišta bile samo kopije starih stilova. Neki dugi kovčezi napravljeni su u kontinentalnoj Europi i SAD-u, no uglavnom su povezani s britanskim otocima.

    Nakon zlatnog doba, osnovna se tehnologija zapravo uopće nije promijenila. No kućišta kad su ženski i muški satovi u pitanju su se demokratizirala: vrhunski londonski proizvođači prešli su na druge vrste satova, ali mnogi, mnogi provincijski proizvođači, mnogi od njih radeći na crno između drugih poslova, proizvodili su kućišta za kuće srednje klase i seoske kolibe. Ti ženski i muški satovi još uvijek nisu bili jeftini, a često bi bili i najskuplja stvar u kući.

  • Vaši aparati za kavu sa različitim problemima

    Rješavanje problema kad su aparati za kavu u pitanju su bitna stvar, jer ti mali kućni pomagači su dio gotovo svake kuhinje, a za probleme s njima moramo biti sam svoj majstor.

    Stoga donosimo pregled problema i njihovih rješenja kad su aparati za kavu u pitanju:

     

    Trepće svjetlo tipke Stop

    Mogući uzrok: Voda je isključena na glavnoj mreži – Provjerite je li dovod vode priključen i uključen.

    Mogući uzrok: Previše vode iz slavine za toplu vodu – Isključite uređaj, ostavite ga deset sekundi i ponovno ga uključite. Uvjerite se da se kotao pravilno puni provjerom mjerača razine vode koji se obično nalazi na prednjoj strani stroja. Ako stop svjetlo nastavi bljeskati, ponovite postupak. Kada se lampica za punjenje kotla ugasi i kotao se napuni pričekajte da aparati za kavu postignu potrebnu temperaturu.

    Vaši aparati za kavu sa različitim problemima

     

    Kad aparati za kavu ne mogu zapjeniti mlijeko

    Mogući uzrok: Tlak pare je nizak – Provjerite je li razina tlaka u kotlu 1,0 bar i je li stroj uključen.

    Mogući uzrok: Mlaznica pare je začepljena – Izvadite i temeljito očistite.

    Mogući uzrok: Loša kvaliteta mlijeka – Pokušajte ponovno s drugom porcijom mlijeka uzetom iz druge serije.

    Mogući uzrok: Pokušaj ponovnog zapjeniti mlijeko – Bacite sadržaj vrča, operite ga, osušite i zatim pokušajte ponovno sa svježom količinom mlijeka.

     

    Hladna kava

    Mogući uzrok: Aparati za kavu nisu na radnoj temperaturi – Provjerite je li aparat uključen i pričekajte petnaest minuta ili dok aparat za espresso ne postigne svoju optimalnu temperaturu. To se može provjeriti pomoću odgovarajućeg mjerača koji se tradicionalno nalazi

    Mogući uzrok: Košare filtera nisu vruće Zaključajte košaru filtera u skupnu ručku i isperite vruću vodu kroz njih. Tijekom radnog dana uvijek ostavite držače filtera zaključane u skupnim ručkama, uklonite ih samo za postupke čišćenja.

    Mogući uzrok: Hladne šalice – Pazite da se uvijek koriste prethodno zagrijane šalice. Možda ti aparati za kavu toče kavu presporo