Belgijske praline

31 ožujak 2012

Ako je u nečemu istinski uživala onda je to promatranje izraza lica voljenog bića kada otvara poklone. Nikada nije birala praktične stvari čarape, krpe, tave, lonce i ostale dobrodošlice koje je smatrala krajnje odbojnim i neukusnim izborom za darivanje jer joj je to uvijek ostavljalo loš dojam korisno potrošenog novca već nešto što bi pomaknulo granice i gurnulo to dvoje ljudi dublje u intimnost i povezanost. Kad bi bilo više novaca na raspolaganju, darovi bi bili raskošniji, manje novaca prisiljavalo bi na skromnost, ali energija odabranog poklona slala bi uvijek istu poruku: znam što voliš jer te volim,a posebno volim tvoje sretno kreveljnje koje se spontano pojavi prilikom otvaranja poklona.

Tog Božića osim što nije bilo novaca za raskošno darivanje, odnos između njih dvoje rušio se kao kula od karata. U novčaniku se gužvalo zadnjih sto kuna zajedno sa velikom željom da se pobjedi kriza i probudi uspavana ljubav. Znala je koliko on voli čokoladu no kupovanje neke tristo gramske Milke bilo je nedovoljno da se izrazi ljubav koju je još uvijek osjećala prema njemu. On je već dugo bio potpuno nezainteresiran i odsutan, a ona tako usamljena i željna nježnosti. Lutajući gradom u potrazi za prikladnim darom našla se u maloj ulici za koju se uopće nije sjećala da je njome ikada prolazila i ugledala čarobna vrata, portal za ulazak u drugi svijet, u čaroliju, mjesto na kojem se nalazio dar za njenog dragog.

Velika staklena vitrina okružena buteljama vina, čajevima i duhanom skrivala je u sebi dugo traženo blago: prave, skupe belgijske praline raznih okusa, oblika i boja. Uz praline stajalo je brdo raznobojnih kutijica različitih veličina i ljubazna punašna prodavačica koja ju je uputila da odabirom pralina može dizajnirati svoju bombonjeru.

Stotka u novčaniku dozvoljavala je nekih osam pralina i malu papirnatu kutijcu zlatne boje s crvenom mašnicom. Miris čokolade ispunjavao joj je nosnice, a ugoda joj se proširila cijelim tijelom. To je bio pravi dar.

Navečer dok je on u drugoj sobi gledao utakmicu iskoristila je vrijeme da se dotjera. Iz ormara je izvukla negliže sa odgovarajućim svilenkastim ogrtačem čokoladne boje koji se odlično uklapao u temu večeri, upalila mirisne svijeće, odabrala nježnu glazbu, a krevet ukrasila malim jastucima. Uronjena u mekane jastuke sa kutijicom pralina čekala je da se pojavi i da ga oblijepi poljupcima dok se on rastapa od užitka uživajući u čokoladnim delicijma i u njoj. Prošlo je dosta vremena, svijeće su dogorijele, a soba je postala hladnjikava. Njega još uvijek nije bilo pa je razočarano bijesno ustala i otišla vidjeti što se događa. Bio je u istoj pozi pred telkom, poluuspavan i nezainteresiran.

Uvrijeđeno se izvikala na njega glasno zalupivši vratima. Ubrzo je došao vidjeti što se događa. Bio je iznenađen kao što je i očekivala. Omamljenog nepca odradio je romantiku za tu večer dok je ona skrivala suze između uzdaha. Bilo je sve skupa tako nategnutno, bez čarolije. Bio je to trenutak kad se predala. Kraj je bio blizu.

Nakon nekoliko godina prije nego što je iselila iz zajedničkog stana poklonio joj je šalicu za Božić. Ona njemu nakon desetljeća zajedničkog putovanja po prvi puta nije poklonila ništa.

Unatoč svemu ostali su dobri prijatelji pa su često zajedno pili kavu u njenoj maloj rustikalnoj kuhinji.Kao i svaki puta razgovarali su o svemu i svačemu pa i o čokoladi koja mu je bila neophodna istog trenutka. Naravno da nije bilo ni čokolade ni novaca da se skokne po nju. Smijali su se njegovom iskrivljenom licu koje je žudilo za kockicom mirisnog, ljepljivog užitka.

Odjednom je ustala i iz hodnika donijela malu crvenu torbicu s kojom je tog dana išla u jednu kućnu posjetu. Tamo je na stolu bila ponuđena kristalna zdjelica sa Merci čokoladicama. Prije nego je krenula dohvatila je jednu Noissette Merci čokokadicu i strpala u torbicu da joj se nađe. Putem do kuće pojela je jedan komadić dok se drugi omotan zlatnim papirićem zametnuo u torbi.

Sadržaj torbice našao se na stolu.Među notesima, šminkom, novčanikom i sitnicama bio je komadić spasa i radosti. Pružila mu je čokoladicu, a on se sretno iskreveljio kao malo dijete. Dugo je rastapao taj komadić čokolade u ustima. Uživala ga je promatrati kako se topi od sreće i užitka.

Kad se kockica sreće stopila s nepcem čvrsto ju je zagrlio i obasuo nježnim mirisnim,čokloladnim poljupcima .Njegove slatke, mirišljave usne budile su ljubav, zahvalnost i uspomene. Između uzdaha nije bilo suza, samo okus Merci čokolade,on i ona.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.