četvrtak, 6. rujna 2007.

Zagrebački kvartet fagota-Zagreb bassoon quartet

ZAGREBAČKI KVARTET FAGOTA, komorni je sastav osnovan 1991.g. sa željom da svojim umjetničkim radom doprinese glazbenom bogatstvu Hrvatske. To je prvi kvartet fagota u Hrvatskoj kojeg čine četiri afirmirana fagotista, otvorena raznim umjetničkim formacijama, te stoga ne djeluju samo kao kvartet, već i kao duo, trio ili u proširenom sastavu.
Umjetnički opus kvarteta obuhvaća široki repertoar iz svjetske glazbene baštine s naglaskom na originalna djela 20. stoljeća te brojne transkripcije iz razdoblja baroka, klasike, romantizma i jazza. Kroz skladbe koje izvodi ističe se sklad i perfekcionizam cijelog kvarteta kao cjeline, te osobnost i kvaliteta svakog soliste.
U dosadašnjem radu kvarteta, potrebno je istaći veliki entuzijazam, profesionalni angažman te izvrsnu komunikaciju s publikom.
Održali su brojne koncerte – u Hrvatskoj i inozemstvu, te svirali uživo za Hrvatsku televiziju i radio.Članovi smo udruge International double reed society
i huoku.
Članovi kvarteta su Žarko Perišić, Istvan Matay, Aleksandar Čolić i Ivan Vagroš

Biografije


ŽARKO PERIŠIĆ,
rođen je 1967. godine u Splitu. Po završetku studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. M. Kobetića, nastavlja usavršavanje u Salzburgu, na Visokoj školi za glazbu Mozarteum - u klasi prof. M. Turkovića i prof. R. Gallera. Tijekom studija osvaja brojne nagrade na solističkim i komornim natjecanjima; surađuje s brojnim orkestrima te komornim ansamblima diljem Europe i svijeta na mjestu solo – fagotiste (Izraelski radio orkestar, Izraelski komorni orkestar, Simfonijski orkestar Tel Aviva, jeruzalemskog Simfonijskog orkestra, Salzburška Komorna Filharmonija…) Od 1997. godine predaje fagot na Akademiji Umjetnosti u Novom Sadu, surađuje s Vojvođanskim Simfoničarima kao solo – fagotist,osniva duhački kvintet te održava brojne solističke i komorne koncerte. Koncertno djeluje s brojnim europskim komornim ansamblima i orkestrima, sudionik je festivala u Villarsu (Švicarska), ˝Straussovih dana˝ , Muzičkog biennala Zagreb te surađuje s brojnim istaknutim umjetnicima. Od 2004. godine predaje fagot na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i djeluje kao solo – fagotist Simfonijskog orkestra HRT – a s kojim održava i solističke koncerte.


ISTVAN MATAY, rođen je 1972. godine u Miskolcu (Mađarska).
Muzi
čku akademiju ˝Ferenc Liszt˝ u Budimpešti završava u klasi prof. Ferenca Nemesa.
Tijekom studija pohađao je brojne solističke, komorne i orkestralne seminare diljem Mađarske, a uz studij je sudjelovao u radu brojnih komornih ansambala, Simfonijskom orkestru grada Miskolca, Egera i Debrecena te u Opernom orkestru grada Miskolca.
1996. godine postaje solo - fagotist orkestra HNK-a u Osijeku. Nastupa kao solist s Osječkim komornim orkestrom, član je Osječkog puhačeg tria te predaje fagot na glazbenoj školi Franje Kuhača.
1998. godine postaje solo - fagotist orkestra opere HNK-a u Zagrebu, s kojim održava i nekoliko solističkih koncerata. Surađuje sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Hrvatskim komornim orkestrom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, HNK-om u Rijeci te Mariborskom filharmonijom. Stalni je član Hrvatskog baroknog ansambla.



ALEKSANDAR ČOLIĆ, rođen je 1970. godine u Sarajevu. Od 1989.do 1993. je studirao fagot na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu, u klasi prof. M. Kobetića. S Akademskim puhačkim kvintetom osvaja nagradu ˝Darko Lukić˝, za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora.
Nakon diplome, svirao je kao stalni član Zagrebačke filharmonije, na mjestu kontrafagotiste. U tom razdoblju sudjelovao je i na dva velika međunarodna fagotistička natjecanja, u Toulonu (1994) i Pragu (1996). 1997.-1999. svira u Ljubljani, na mjestu solo - fagotiste u opernom orkestru SNG. 1999. g. se vratio u Zagrebačku filharmoniju i djeluje kao član brojnih komornih sastava i orkestara. Član je ˝Cro Wind˝ kvinteta, s kojim održava brojne koncerte diljem Hrvatske. Stalni je suradnik Simfonijskog orkestra HRT – a, a surađuje i s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Mariborskom filharmonijom, orkestrom kazališta ˝Komedija˝, opernim orkestrima HNK- a u Zagrebu, Splitu i Osijeku, Hrvatskim komornim orkestrom te komornim ansamblom za suvremenu glazbu ˝Cantus˝.




IVAN VAGROŠ, rođen je 1980. godine u Osijeku.1999. godine upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu gdje je i diplomirao 2004. godine - u klasi prof. Marijana Kobetića. 2005. godine nastavlja postdiplomsko usavršavanje u klasi prof. Ž. Perišića. Dobitnik je prve nagrade na Državnom natjecanju u Rijeci, prve nagrade na Županijskom natjecanju u Bjelovaru te nekoliko priznanja na Državnim natjecanjima puhača i komorne glazbe. Već tijekom studija počinje surađivati sa svim većim hrvatskim simfonijskim i komornim sastavima: Simfonijski orkestar HRT-a,HNK Zagreb,Split,Osijek ,Rijeka,Cantus ansambl,Hrvatski komorni orkestar,Zagrebački solisti, Varaždinski komorni orkestar, Omladinski orkestar istočne Europe te Salzburškom komornom filharmonijom.2006.godine postaje solo-fagotist riječke opere.
http://www.zamp.hr/aid/sadrzaj/sAutor.htm?CODE=153842732