Magare.hr Magareće mlijeko

Magareće mlijeko

Magareće mlijeko posljednjih je godina u središtu pozornosti mnogih roditelja čija djeca imaju problema s alergijama i česte upale dišnog sustava praćene kašljem, ali i stručnjaka koji ga nazivaju dragocijenim, hranjivim i ukusnim nektarom čije višestruke blagodati polako otkrivaju kroz razna istraživanja. Tako je otkriveno da je magareće mlijeko po sastavu najsličnije majčinu mlijeku i da je izvrsna i najbolja zamjena za kravlje mlijeko. Pokazalo se da djeca koja su alergična na proteine iz kravljeg mlijeka jako dobro prihvaćaju magareće mlijeko koje je ukusno, slatkasto, hranjivo i ne izaziva nikakve alergijske reakcije.

Oni su naša

Strast

 

Naša

Ljubav

 

Naše veliko

Veselje

 

Što se skriva u magarećem mlijeku?

Magareće mlijeko s jedne strane ima vrlo nisku razinu “loših” zasićenih masnoća, a s druge strane vrlo visoke razine “dobrih” i zdravih omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Ove dobre masnoće obično nalazimo u ribama i ribljem ulju, a  djeluju višestruko pozitivno na razvoj i zdravlje. Možda najvažnija njihova blagodat kad su djeca u pitanju jest da smanjuju razine kolesterola u krvi, sudjeluju u razvoju mozga, pomažu organizmu da koristi važne vitamine i minerale iz hrane te su važne za razvoj i rad svih vitalnih organa.

Magareće mlijeko bogato je kalcijem, a svi dobro znamo koliko je kalcij djeci potreban u odrastanju. U mlijeku se nalazi i enzim lizozim, poznatiji i kao “antibiotik tijela” zato što ima antibakterijska i antivirusna svojstva te sprječava razne upalne procese u probavnom sustavu.
Mnogi stručnjaci predviđaju da će se u budućnosti adaptirane formule za dojenčad raditi upravo od magarećeg mlijeka, jer je najlaganije za probavu u razvoju i najhranjivije te najsličnije majčinu mlijeku, kako smo već naveli u uvodu.
Zanimat će vas da magareće mlijeko sadrži i 60 puta više C vitamina nego kravlje mlijeko, vitamine A, D, E i F, visoke količine magnezija, kalcija, fosfora, kalija, cinka. Ono liječi ili smanjuje simptome astme te kašalj kod plućnih bolesti kao što su bronhitis i hripavac. Možda najvažnija blagodat u ovom hladnijem periodu je i ta da jača imunitet kod djece i odraslih.

 

Bye-bye alergijama

Sve je veći broj djece, osobito u industrijaliziranim područjima i gradovima, koja pate od raznih alergija. Jedna od najčešćih je alergija na laktozu ili jednostavnije rečeno – alergija na kravlje mlijeko i mliječne proizvode. Tradicionalna zamjena za kravlje mlijeko je kozje i ovčje mlijeko, no u 90% slučajeva djeca su alergična i na njih zato što su alergeni isti. Česta alternativa roditeljima je i sojino ili rižino mlijeko no nekima ne odgovara što su biljnog podrijetla. Sve veći broj ih pribjegava laganom, slatkastom i ukusnom magarećem mlijeku koje djeca doista vole piti.

Dragocijena tekućina

Magarice nisu nikada bile uzgajane da budu mašine za proizvodnju mlijeka, pa ga je dosta teško proizvesti. Izdajati je treba pažljivo, jer svaka oduzeta kapljica magarećeg mlijeka znači manje hrane za njezinog magarčića (pule) koji sisa otprilike svakih 15-30 minuta. Dnevno se magarici smije uzeti od 0,2 dcl do 0,5 dcl mlijeka.

To su razlozi zbog kojih je magareće mlijeko prilično skupo. Cijena mu je 400 kn za 1 litru (smrznuto) ili 600 kn za litru svježeg mlijeka, ali se kupuje u manjim dozama. Mlijeko se može nabaviti u zaleđenom stanju, zbog duljeg vremena upotrebe. Smrzavanje mlijeka ne utječe na gubitak ljekovitih tvari.