0921762041 Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.            Darko Vodopija

Nedavno sam pročitao – citiram dio izjave: „Brojni istraživači, od grčkog liječnika Galena, Leonarda da Vincija, nisu utvrdili ulogu sinusa u fiziologiji i anatomiji čovjeka te su uzgredni produkt evolucije i konstrukcije glave. Uglavnom, česta funkcija im je da budu upaljeni i da nam stvaraju problem“ Nadalje usporedba sinusa sa prazninom između četiri noge stola koja ničemu ne služi svakako je smiješna čak zastrašujuća, ako je izrečena od vrhunskih stručnjaka (koliko samo problema može stvoriti ne adekvatno popunjena praznina između nogu stola).

Nikako se ne mogu složiti sa takvim konstrukcijama jer moje iskustvo potvrđuje nešto sasvim drugo. Sinusi služe kao privremeno skladište limfe iz tijela koju luči limfno tkivo za vrijeme spavanja. Sinusi se redovito ujutro prazne povećanim izbacivanjem sekreta nakupljenog tijekom noći. Međutim kad nema prirodnog pražnjenja sluzi nakupljene u sinusima dolazi nova i opet nova sluz koja pravi pritisak u sinusima, vlaga iz sluzi nestaje i nakupina sluzi postaje sve tvrđa te se kao takva ne može prirodno drenirati iz sinusa. Nadalje sve veća količina isušene sluzi stvara zasjenjenje sinusa, može se reći da dolazi do formiranja tumorne nakupine.

Upala sinusa je izlječiva bolest, kad zaustavite upalu sinusa imate velike šanse izliječiti i ostale upalne procese koji su zahvatili vaš organizam. Upalu sinusa nije moguće izliječiti operativnim zahvatom, djelomičan uspjeh moguć je samo kod čišćenja etmoidnih sinusa zbog pristupačnosti dok je to kod maksilarnih, frontalnih i sfenoidnih sinusa znatno teže sa mogućim komplikacijama koje se javljaju nakon operacije (presijecanje živca što može uzrokovati jake doživotne bolove). Sam zahvat na sinusima može znatno oštetiti sluznicu nosa i sluznicu sinusa, koliko je poznato operacijom sinusa nitko nije izliječio upalu sinusa. 

Sluznica nosa i sluznica sinusa kao i drugi organi u tijelu sadrže specifične ćelije koje se zovu makrofagi. Makrofagi mogu uništiti bakterije legionele, jednu od naj opasnijih bakterija uzročnika bolesti pluća, makrofagi su ključni za zacjeljivanje rana, naročito oštećene sluznice nosa. Makrofagi reguliraju tijek upale, makrofagi uklanjaju gotovo 99% svih štetnih činitelja koje limfni sustav dovodi u limfni čvor. Korištenjem raznoraznih sprejeva i kapi oštećuje se sluznica nosa i gornjih dišnih puteva što dovodi do nestanka makrofaga i uništavanja vlastitog imunog sustava. Limfa ( zovu je i kraljica vode) kao filtrat krvi kreće iz dovodnih limfnih žila i odnosi nećistoću iz krvi do sinusa, zatim se kroz sinuse pročišćava i tako pročišćena prenosi do odvodnih limfnih žila u krv. Kod jakih upala sinusa taj proces se narušava i dio nepročišćene limfe iz sinusa ponovo se kroz odvodne limfne kanala vraća u krv. Kad dođe do potpunog zatvaranja sinusa proces pročišćavanja limfe može se poremetiti sa teškim posljedicama. Dugotrajna upala sinusa iscrpljuje imunitet, ako ne zaustavimo upalu sinusa loše stanje postat će još teže oboljelom i njegovoj okolini. Osobe s problemom upale sluznice sinusa i sluznice nosa (sinusitis, rinitis, rinosinusitis) gube vedrinu, prirodan osmijeh, pogled i izgled su bezvoljni, lice naizgled ružni tako im poznanici i kolege na poslu ili školi pa čak i njihovi najbliži postavljaju neugodna pitanja o izgledu i raspoloženju, što im je, zašto nešto ne poduzmu. Pitaju jer ne pamte ih kao takve, zbog svega toga dolazi do problema na poslu, problema u školi, problema u obitelji, izbjegavanja poznanika što dovodi do teških depresivnih stanja, gubi se samopuzdanje, organizam predosječa strah. Problemi se s vremenom povećavaju jer mnogi koji nisu osjetili problem upale sinusa ne žele shvatiti kroz što prolaze osobe s problemom upale sinusa. Nalazi su u redu, sve je u granicama normale, na prvi pogled izgledate dobro međutim ne znaju kako se osjećate, ne znaju kroz što prolazite. Na žalost kod nekih stanje može biti puno gore pa se gubi samopouzdanje i vjera da će ikada biti bolje. Postoje četiri para sinusa u kostima lica što dovodi do toga da nemaju svi iste simptome upale sinusa. Tako neki mogu disati na nos neki ne mogu, nekima obilno curi prozirna sluz iz nosa (doslovce stalno imaju maramicu u ruci), nekima je sluznica nosa potpuno suha, nekima se sluz iz korijena nosa slijeva u takvim količinama da povraćaju, neki imaju osjećaj da se sluz u ležećem položaju pretače  iz jednog sinusa u drugi. Neki imaju teške glavobolje neki glavobolje nemaju, neki će upalu opisati kao gnojnu upalu sinusa, neki će imati oteklinu bez ikakvog iscjetka. Nagle promjene visinske razlike (korištenje lifta u visokim zgradama, let avionom i slične situacije) mnogima uzrokuju strašne probleme. Osobe sa problemom upale sinusa ne moraju imati iste simptome, različiti simptomi mogu biti posljedica  upale sinusa.   

Lako je prepoznati simptome upale sinusa:

  • Bol i pritisak u području oko sinusa, bol u predjelu lica i gornjih zuba, glavobolja, pritisak na uši. Zasjenjenje sinusa je znak da je počelo formiranje tumorne nakupine, stvaraju se otekline i polipi. Na početku upalnog procesa koji neki nazivaju „Akutna upala sinusa“ zagađena sluz limfe je prozirna i nije vidljiva na snimku, sluz se još uvijek može prelijevati iz jednog djela sinusa u drugi pa se dobije osjećaj kao da su sinusi povremeno začepljeni ili odčepljeni ovisi u kom položaju je bila glava. Kako upala potraje duže vrijeme u predjelu glave i sinusa neprekidno dolazi nova sluz čime se povećava pritisak, kod dugotrajne upale organizam iz nakupine izvlači vlagu što dovodi do zasjenjenje sinusa i stvaranje tumora. Nakupljena sluz postaje sve gušća i čvršća što izazva jak pritisak i dugotrajnu bol. Neki će tu bol opisati kao da će se glava raspuknuti.
  • Začepljen nos sa pratećim zeleno-žutim sekretom koji može uzrokovati upalu sluznice grla, sluznice bronhija, sluznice ždrijela, gastroenterološke probleme.Kod nekih osoba već u tridesetim godinama života javlja se fenomen koji stomatolozi opisuju kao staračka slina koja oblaže sluznicu usta i grla, zatvaraju se žlijezde slinovnice, nakupljenu sluz nije moguće ispljunuti ili progutati. Međutim ta sluz je puna bakterija, možda i virusa koji dodatno štete sluznici usta i grla.
  • Povišena temperatura sa neugodnim kašljem kad se upala proširi na sluznicu grla, sluznicu ždrijela, sluznicu grkljana, sluznicu dušnika i sluznicu bronhija.
  • Kronični umor, gubitak osjeta mirisa i osjeta okusa, neugodan zadah iz  usta i ždrijela, groznicu, smard kojki osjećamo da dolazi iz nosa, oslabljen sluh i upale uha, gubitak vidnog polja pojedinog oka, nekontrolirano suzenje oči, teške glavobolje i migrene, želučane tegobe, probleme mokraćnih puteva (prostate), probleme probavnog sustava (povračanje i proljev).

Intenzitet i trajanje boli ovisi o tome koji sinusi su upaljeni:

  • Upala Maksilarnih sinusa koji se nalaze u području jagodica, a koji uzrokuju bolove u gornjoj čeljusti, zubobolju te bolove u obrazima, lice otekne i može poprimiti oblika jajeta,kod težih upala maksimalnih sinusa može doći do ispadanja gornjih zubi što se obično pripisuje paradentozi. Vađenje gornjih zuba neće riješiti problem upale zbog toga što se unutar maksilarnih sinusa stvara tumorna nakupina koju opisuju kao zasjenjenje maksilarnih sinusa i stvaranje tumora.
  • Upala frontalnih sinusa koji se nalaze na obje strane čela iznad očiju, a  uzrok su boli u području iznad obrva te uz to čelo može biti bolno na dodir kao i česte glavobolje u predjelu čela, obrve oteknu, lice će izgledati podbolo. Mlade žene na očigled stare. Oko jako suzi dok kod nekih ovlaživanje oka gotovo izostaje, kad upala sinusa potraje dulje vrijeme problem zahvaća oba oka.  
  • Upala etmoidnih sinusa u kostima iza nosnog grebena i između očiju, koji su uzrok bola u području očiju i nosa što za posljedicu ima slabljenje vida i pojačano curenje sluzi iz očiju. Dugotrajna upala i širenje etmoidnih sinusa može vršiti pritisak na septum i izazvati devijaciju septuma, Sužavanje septuma dovodi do otežanog disanja pa i do potpunog zatvaranja nosne šupljine. Prestanak disanja kroz nos izražen je u govornoj komunikaciji kad u pola rečenice trebate jak udah što stvara osjećaj gušenja i gubitaka samopouzdanja.
  • Upala sfenoidnih sinusa u kostima stražnjih regija nosa, a koji uzrokuju bolove u području očiju i vrha glave. Upala sfenoidnih sinusa uzrok je slabljenje sluha bolove u području uha i vrata te glavobolje u području tjemena, na tjemenu se mogu pojaviti otekline. Stvaranje tumora u sfenoidnim sinusima može izazvati dugotrajan i jak pritisak na žlijezdu hipofizu što negativno utječe na rad gotovo svih žlijezda u organizmu. Moje je mišljenje da upala sfenoisdnih sinusa ima znatan učinak nastanka epilepsije i intenzitet epileptičkih napada.

Mislim da je upala sinusa bolest koja zahvaća najveći broj stanovnika od najmlađih do najstarijih, imate li bilo koju upalnu bolest istovremeno imate i upalu sinusa u blažem ili težem obliku. Upala sinusa najviše iscrpljuje naš imunitet tako je prvi preduvjet izlječenja bilo koje upalne bolest izlječenje sinusa. Upale sinusa nije moguće zaustaviti ispiranjem, inhalacijom, operacijom. Upala sinusa je bolest koja je posljedica upale limfnog čvora žlijezde adenoida (treći krajnik), nije nasljedna već se prenosi kašljem, slinom ili dodirom, mišljenja sam da se upala može prenesti pupčanom vrpcom  majke na potomke. U početku je upala trećeg krajnika u pravilu virusna, što dovodi do pojačanog lučenja sluzi koja popunjava šupljine kostiju lica (sinuse) pri čemu se zatvaraju otvori koji povezuju sinuse sa  grlom, nosom,  očima i ušima. Uslijed zadržavanja sluzi i množenja bakterija u sinusima dolazi do upale sinusa, te stvaranja sekreta što izaziva bol, pritisak iza očiju, otežano disanje kroz nos, neugodan miris iz nosa, upale uha. Kod dugotrajne upale uha pogotovo upale uha male djece nakupljena sluz može doslovce pojesti nježnu hrskavicu, kod nekih odraslih nakupljena sluz limfe doslovce je izbila bubnjić. Kapanje u nosnu šupljinu alkoholnih otopina i ispiranje otopinama koje sadrže sol može znatno oštetiti sluznicu gornjih dišnih putova. Dreniranje nakupljene sluzi pokušavaju ublažiti ugradnjom cjevčica kroz uho što već postojeće loše stanje može dodatno zakomplicirati zbog toga što ugrađene cjevčice neće gotovo ništa izdrenirati, ali će dovesti u uho zrak koji će isušivati sluz limfe koja se nakuplja u unutarnjem uhu. Dolazi do stvaranja (mukokela, cista i tumora). Zbog upale sinusa pojačane su alergije zbog toga što se udahnute čestice prašine, peludi bakterije i virusi zadrže u neprohodnim dišnim putovima. Nakupljena prašina i pelud potiču lučenje sluzi iz limfnih žlijezda i sinusa koja zbog začepljenosti kanala sinusa vrši pritisak i uzrokuje naprijed navedene probleme. Bakterije i virusi koji se zadrže u neprohodnoj nosnoj šupljini imaju idealnu podlogu za razmnožavanje (vlaga i temperatura) čime se problem upale sinusa poveća. Nakupljanje zagađene sluzi limfe u sinusima poveća pritisak i počinje stvaranje tumorne nakupine, protekom vremena iz tumorne nakupine organizam izvlači vlagu čime nakupina postaje sve gušća i tvrđa što se opisuje kao zasjenjenje sinusa. Kad dođe do zasjenjenja sinusa znači da je tumor već formiran i počinju prvi znakovi iscrpljenosti organizma (umor i pospanost). Tumorna nakupina u sinusima kasnije zahvaća i prostor oko sinusa što dovodi do negativnog utjecaja na živčani sustav u predjelu glave (lica i tjemena). Problem upale sinusa izraženiji je noću kad nismo u mogućnosti kontrolirati disanje, uslijed ležećeg položaja za vrijeme spavanja upalni sekret limfe zagađen bakterijama iz sinusa lako se slijeva u ždrijelo i pluća, zbog začepljenja nosne šupljine diše se na usta te dolazi do sušenja i bolne upale sluznice grla sa suhim kašljem. Tijekom noći kad nismo u stanju kontrolirati slijevanje nakupljene sluzi dio te zagađene sluzi dođe u pluća te se upalni proces lako prenese na sluznicu bronhija što za posljedicu može imati bronhitis i astmu. Kako se proces upale sinusa često ponavlja dolazi do kronične upale sinusa, međutim isti se upalni proces ponavlja i drugdje tako može doći i do kroničnog bronhitisa. Međutim to nije kraj upalnih procesa koji se šire na želudac, probavni trakt, mokraćne putove, žlijezde i organe. Upalu sinusa moguće je zaustaviti, izliječiti u većini slučajeva. Vrijeme oporavka odnosno dovođenje organizma u zadovoljavajuće stanje ovisi o gustoći nakupljene sluzi u predjelu sinusa i glave. Kad je sluz rjeđa sve ide relativno brzo nekoliko dana do nekoliko tjedana, međutim kad organizam iz sluzi izvuče vlagu i počne formiranje tvrde tvorevine koja se manifestira kao jako zasjenjenje sinusa onda oporavak može potrajati dulje vrijeme. Tek kad se nakupljena sluz počne odvajati od stjenke sluznice moguće je ispuhati nakupinu. Taj proces može potrajati nekoliko dana pa i duže. Ispuhivanje prema van, ali i uvlačenje prema unutra kako bi se sluz odvojila od stjenke sluznice. Ono što se na taj način izvlači iz nosne šupljine mnogi ne mogu ni zamisliti. Nije kod svih potpuno jednako međutim u većini slučajeva izgleda ovako: žuto zeleni sekret, oblici slični plastificiranim širokim rezancima, spužvasti komadi boje morske zvijezde popraćeni sa sukrvicom, oblici koji izgledaju kao kuhane pečurke. Kad se takvo  što počne izbacivati iz nosne šupljine nemojte biti zabrinuti jer to je jako dobro, znači da zagađena sluz limfe izlazi van iz tijela. Kod svega toga može doći do iskašljavanja, svu sluz koja je došla u usta uvlačenjem iz sinusa ili iskašljavanjem iz pluća treba ispljunuti, nikako gutati jer tako smo opet na početku. Važno je znati kako poboljšanje ne znači da je problem upale riješen, poboljšanje je znak da je bolje nego je bilo jučer. Treba razmišljati o tome kako će biti za pet ili više godina, problemi kod oboljelih od bilo koje upale obično traju dulje vrije te ih kao svakodnevne boli i tegobe naučimo podnositi (pitanje je do kada, koliko ćemo izdržati kad se problemi povećaju).

Darko Vodopija 2024. 220px-Copyright.svg.png