Kultura i umjetnost

Sredinom pedesetih godina nastaje Zagrebačka škola crtanog filma. Grupa zagrebačkih autora demonstrirala je nove pristupe u animaciji, u vezi s crtežima, scenografskim elementima, bojom i zvukom.

Na godišnjem sastanku Međunarodne udruge za animirani film (ASIFA) održanom u Londonu 1969. godine u utrci nekoliko značajnih gradova (Brighton, Geneve, Montreal, Rimini) prihvaćena je kandidatura Zagreba kao redovitog organizatora međunarodnog festivala. Tako je 1. svjetski festival animiranog filma Zagrebu održan u lipnju 1972. godine. Osnivači Festivala su Grad Zagreb i produkcijska kuća «Zagreb film». Prvi direktor Festivala i glavna pokretačka snaga bio je Želimir Matko do svoje smrti 1977. godine.

Slogan Z znači Zagreb u početku je bio sinonim za dobro poznatu "Zagrebačku školu animacije" (grupa zagrebačkih autora aktivnih od ranih šezdesetih do kasnih osamdesetih), danas se veže uz Festival jednu od najvažnijih svjetskih manifestacija u domeni animiranog filma.

1986. godine osnovana je institucija Nagrade za životno djelo koju dodjeljuje festivalsko Vijeće. To je do danas jedina nagrada te vrste koja se dodjeljuje na festivalima animacije kao priznanje umjetnicima koji su svojom osobnošću i kreativnošću pridonijeli svekolikom svjetskom razvoju i promociji animacije.

2002. godine Festivalsko vijeće osniva i Nagradu za osobit doprinos teoriji animacije koja se po istom principu dodjeljuje značajnim povjesničarima i teoretičarima animacije.

Animafest