Gradovi i županije

Varaždinska županija obuhvaća sjeverozapadni dio Republike Hrvatske i u zemljopisnom smislu pripada podravskom pojasu. Prostire se na površini od 1261 km2 i ima 183.730 stanovnika.

Varaždinska županija ide u red razmjerno gusto naseljenih hrvatskih područja. Obuhvaća prostor Gornjeg zagorja između planine Ivančice i rijeke Drave, te graniči sa Slovenijom. Županijsko uređenje ovdje ima devetstoljetnu tradiciju što dokazuje povelja hrvatsko-ugarskog kralja Bele III. iz 1811. Među prvim županima spominju se Mutimir, Krasan i Zaharije, a od 1607. do 1861. bili su nasljedni veliki župani grofovi Erdoedy.

Središte Varaždina, središte županije, bio je do 19. st. jedan od najvažnijih gradova sjeverne Hrvatske, a dvadeset godina, od 1756. do 1776., i njezin glavni grad. U Varaždinu zasjeda i Kraljevski savjet, no to slavno razdoblje nažalost prekida katastrofalni i razarajući požar. U 18. stoljeću Varaždin dobiva izgled baroknoga grada, a varaždinsku kulturu i umjetnost snažno obilježava djelovanje Katoličke crkve. Djelovanjem isusovaca tu je stvorena i prva, Isusovačka gimnazija, 1636. godine. Varaždin se danas ubraja u najljepše očuvane barokne gradove u Hrvatskoj, s neobično puno parkova i zelenih površina. Posebno njeguje glazbenu kulturu ("Varaždinske barokne večeri") pa ga zbog glazbe, baroka i cvijeća često nazivlju i hrvatskim "malim Bečom".

Varaždinska županija