Gradovi i županije

Virovitičko-podravska županija jedna je od najstarijih slavonskih županija (spominje se već u 13. st.), a prostire se po nizinskim područjima rijeke Drave i sjevernim obroncima slavonskog gorja. Površina županije je 2.021 km2, a u njoj živi 104.625 stanovnika.

Virovitica, sjedište županije, nalazi se u srednjem dijelu Podravine, u podnožju Bilogore. Spominje se u srednjem vijeku pod raznim imenima (Verevče ili Verevca), a 1234. u povelji kojom joj herceg Koloman (brat Bele IV.) dodjeljuje status slobodnog trgovišta kod Wereucha. Nakon nepunog stoljeća i pol pod turskom vlašću (do 1684.), godine 1745. obnovljena je Virovitička županija, a sjedište je premješteno u Osijek. Od 1874. Virovitica je željeznički povezana s Budimpeštom, a od 1912. sa Zagrebom, Bjelovarom i Osijekom.

Prva pučka škola otvorena je 1774., realna gimnazija 1919., a godinu kasnije trgovačka akademija. U kulturnom životu grada značajno je Virovitičko kazalište, a glazba se više od stoljeća njeguje u Hrvatskom pjevačkom društvu "Rodoljub". Dominantne su građevine barokna crkva sv. Roka i vlastelinski dvorac Pejačević, okružen zaštićenim parkom prirode. U najatraktivnija nasljeđa hrvatske povijesne baštine ubrajaju se i ruševine srednjovjekovnog Ružica grada (spomenik kulture nulte kategorije) te kompleks samostana sv. Nikole.

Virovitičko-podravska županija