Gradovi i županije

Zagrebačka županija je administrativna cjelina koja je pod tim nazivom (Comitatus Zagrabiensis) postojala već u 18. stoljeću. Službeno od 17. srpnja 1759. kad joj je carica i kraljica Marija Terezija podarila grb i pečatnjak. Taj grb je i danas u uporabi, a spomenuti datum slavi se kao Dan Zagrebačke županije. Istina, županija iz tog vremena prostirala se od Zagorja do Križevaca, Siska, Karlovca, preko Gorskog kotara sve do mora. Taj se teritorij tijekom povijesti mijenjao, a u današnjim granicama Zagrebačka županija postoji od 1. siječnja 1997.

Današnja Zagrebačka županija, popularno zvana i "zagrebački prsten", zauzima oko 3000 kvadratnih kilometra prostora između granice sa Slovenijom i Moslavine, te između Zagreba i rijeke Kupe, na kojem živi oko 300.000 stanovnika. U sastavu županije je 8 gradova, te 26 općina. Pojedini dijelovi gube stanovništvo, naročito oni udaljeniji od središta. Žumberak je izrazito depopuliran i devitaliziran kraj. Ipak, to je vrlo atraktivan kraj, o čemu rječito govori podatak da se oko 20% stambenog fonda na županijskom području koristi za odmor i rekreaciju, pa se vikend turizam pokazuje kao jedna od mnogih mogućnosti za razvoj sada slabije nastanjenih područja.

Preko 50% obitelji ima privatni poljoprivredni posjed, te Županija ima skoro dvostruko više mješovitih i čistih poljoprivrednih domaćinstava od hrvatskog prosjeka. Na industriju otpada oko 40% narodnog dohotka, a raste udio trgovine, obrta, prometa i veza. Županija ima osjetno veći i brži rast narodnog dohotka u svim djelatnostima nego ostali dio države. Zagrebačka županija je također poznati vinarski kraj.

Zagrebačka županija