Najčešći Kvarovi na Turbokompresoru

Mehanička oštećenja lopatica turbine i kompresora, nečistoće u sistemu za podmazivanje,
zakašnjelo podmazivanje i izostanak podmazivanja, pregrijavanje turbine,
samo su neki od uzroka kvarova na turbo kompresoru.

Obnavljanje ili Reparacija Turbine

Iako je trend kod proizvođača turbo kompresora da se izbaci popravak turbina
još uvijek se održala ta vrsta usluge tako da obnovljena turbina stoji od
30-70% manje od nove.

Upute za Postavljanje - Montažu Turbine

Nakon servisa turbine potrebno je obratiti posebnu pozornost na montažu iste.
Vrlo je bitno poduzeti sve potrebite mjere, te pratiti upute o montaži kako ne bi
došlo do oštećenja tek obnovljene turbine.

TURBO SERVIS – obnavljanje (reparacija) i prodaja turbina

Glavne djelatnosti su nam servis i prodaja turbo kompresora za osobna, teretna i gospodarska vozila. Vrhunska usluga i tehnologija, susretljivo osoblje, stručni savjeti, profesionalnost i izlaženje u susret našim klijentima, kupcima i stalnim suradnicima je sve ono što nas krasi od samoga osnutka.

 

Princip rada i način upotrebe turbo kompresora (turbopunjača, turbopuhala)

princip.rada.turbine

Turbo kompresor, kao što i sam naziv kaže, je spoj dva uređaja – TURBINE I KOMPRESORA, povezanih zajedničkom osovinom na motorima sa unutarnjim sagorijevanjem.

Pogonski dio – TURBINA, iskorištava kinetičku energiju ispušnih plinova te ju pretvara u mehanički rad (vrtnju). Vrtnjom se preko osovine pokreće ROTOR KOMPRESORA koji usisava i tlači zrak. Brzina vrtnje kod novije generacije turbo kompresora je od 150.000 – 180.000/min. Stlačeni zrak se kroz hladnjak zraka (intercooler), gdje mu se smanjuje volumen, odvodi u usisnu granu i stubline motora.

Pri razvoju motora došlo je do problema sa usisavanjem zraka u stubline, a uzrok tomu je prekratko vrijeme otvorenosti usisnog ventila (npr vrijeme otvorenosti usisnog ventila pri 3.000 okretaja/min iznosi 0,005 sec. pri jednom radnom taktu) zbog velikih obrtaja motora.

Atmosferski motori, pogotovO brzohodni, pri većim obrtajima mogu usisati maksimalno 40-50 % volumena radne zapremine zraka. Taj se problem riješio sa prednabijanjem zraka u usisnoj grani pomoću turbo kompresora. Pogrešna je tvrdnja da turbo kompresor daje motoru preko 30% snage. Snaga motora uvijek dolazi od goriva koje je izgorilo u stublini, ali gorivo ne može izgoriti kvalitetno i dati maksimalnu snagu bez dovoljne količine zraka u stublinama. To je glavni razlog zašto turbo motori razvijaju veću snagu od atmosferskih.