Linkovi
Fotogalerija Čaje
Karta Ivankova
Karta Župe Solakova kula
Barunčići -rodoslovno stablo



|
Do sada sam bio čajo

614 puta


wave OBAVIJESTI party

Čajo Paško


utorak, 21.04.2015.

XVII. manifestacija "Sve se čaje okupiše" - 2015.

Na početak posta
Sve se čaje okupiše


               Poštovani posjetitelji!


               Evo iza nas je još jedna manifestacija i to 17. po redu.


               Kako je manifestacija protekla možete pogledati na kratkom videu i mojim fotografijama ,na niže navedenim poveznicama:


               
               • Najava manifestacije - isječak iz emisije "Tu oko nas", Vinkovačke televizije od 09.04.215. : poveznica,
               • Čajo dobošar najavljuje manifestaciju ulicama sela Ivankova: poveznica,
               • Osvrt Vinkovačke televizije na održanu manifestaciju: poveznica,
               • Fotografije maskote manifestacije - 2015 : poveznica.
               • Fotografije najave manifestacije po čaji-dobošaru poveznica,
               • Fotografije polaganja vijenaca poginulim čajama poveznica,
               • Fotografije s večernje priredbe poveznica,


               Čajama na glas, a svim posjetiteljima lijepa hvala.


                U Ivankovu, 12. travnja 2015. godine.                                                  Luka Barunčić

Oznake: čaje, Ivankovo, Paško, Barunčić, Sve se čaje okupiše



petak, 15.08.2014.

Posjet Pajićima - 2014. godine

Na početak posta
Ana u Pajićima


               Poštovana rodbino, prijatelji i svi ostali posjetitelji, dobre volje!


               Evo, već tradicionalno, prva subota u mjesecu kolovozu, namijenjena je posjetu kraju predaka. Tako i ove godine, 02. kolovoza 2014. godine posjetili smo Pajiće i okolicu.


               Ovaj puta, osim dida Paška u njegov rodni kraj zaputile su se i njegove unuke Ines i Ana, zajedno sa svojim roditeljima.


               No, krenimo redom.


               Nakon ranog jutarnjeg ustajanja, i odmora uz cestu, vožnje od par sati, prvo odredište, bilo nam je, posjeta obitelji Janje i Ivana Ivankovića u Ovčarima, koji nas gotovo svake godine ugoste, okrijepe i počaste, pa im se ovom prilikom i javno zahvaljujem.


               Nakon kratkog predaha, prolaskom kroz Konjic, Čelebiće, novim mostom preko Jablaničkog jezera do Butrović Polja,a otale kroz Trusinu i Parsoviće za tili čas, evo nas na Solakovoj Kuli.


               Od prošle godine, na Solakovoj Kuli, uočavaju se velike promjene. U crkvenom dvorištu, pored crkve "Sv. Ilije", postavljen je "Spomenik ratnim i poratnim žrtvama župe Solakove Kule i Hrvatskim žrtvama župe Solakova Kula u Domovinskom ratu".


               Na ovečem crnom mramoru, s jedne strane, uklesana su imena 222 osobe koje su kao ratne i poratne žrtve Župe Solakove Kule dale svoje živote u Domovinskom ratu. S druge strane spomenika uklesana su 23 imena hrvatskih žrtava Župe Solakove Kule iz Domovinskog rata.


               Nakon par fotografija put je nastavljen prema Pajićkom groblju.


              Dolaskom u Pajiće, odmah se uočava da je put do groblja svježe očišćen i prokrčen, pa su se pojedinci s automobilima mogli spustiti skroz do groblja.


               Ove godine, s početkom iza 11.00 sati, svetu misu na Pajića groblju, pred 76 vjernika služio je svećenik Slavko Rajić, koji je i sam porijeklom iz ovih krajeva.


              Snimku cjelokupne svete mise možete pogledati na mome YouTube kanalu na poveznici: Sveta misa na Pajića groblju - 2014.


               Nakon svete mise, svi okupljeni uputili su se na Pajića studenac, gdje su s ostalim posjetiteljima toga dana, (Drljama, Pandžama, Lovrićima, Rajičima,..), koji su bili na svojim grobljima, zajednički objedovali i sjećali se nekih prošlih vremena uz šale, ples i pjesmu do kasnih poslijepodnevnih sati, kada su sa punim srcem rodnog kraja krenuli prema svojim kućama, uz obećanje da se vide dogodine.


               Na godinu, susret iseljenika ovog kraja, kako je svećenik Slavko Rajić, naglasio u župnim obavijestima, održat će se ponovno u prvu subotu mjeseca kolovoza u 11.00 sati. Na godinu je to 01. kolovoza 2015. godine. Novost je i ta što će se služiti zajednička sveta misa na Pajića brdu, kod kapelice "Sv. Nikole Tavelića", tzv. "Gustine kapelice", a ne kao do sada, na svakom groblju zasebna. Planirano je da se prije svete mise, blagoslovi i sama kapelica. Preporuka je svećenika da svi koji budu dolazili taj dan na svoja groblja u Pajiće, Rajiče, Pandže,... da to učine što ranije kako bi svi mogli stići u 11.00 sati na Pajića brdo i kako bi zajednička sveta misa mogla početi na vrijeme.


               Tijekom poslijepodneva, na inicijativu tetke Ruže Stanić, otišli smo u Ivanke na groblje, gdje je postavljen križ na grob moje pokojne tetke Zdravke Ivanko (Ćipurine), koja je poginula u Ivancima tijekom Domovinskog rata u R BiH, 1993. godine.


               Kako smo ove godine bili kao obitelj kompletni na Pajića groblju, dogovor je bio da iskoristimo prigodu i napravimo kraći obilazak južne Bosne i Hercegovine, te djeci pokažemo sve ljepote ovih krajeva. Tako da smo se u Pajićima pozdravili s dida Paškom, a onda smo krenuli preko Jablanice i Mostara u Međugorje. Tijekom sutrašnjeg dana, nakon posjeta Brdu ukazanja i svete mise u Međugorju, uputili smo se na slapove "Kravice" ispod Studenaca, potom u Park prirode Blidinje, a iz njega na Ramsko jezero. Tijekom idućeg dana razgledali smo ljepote Rame, Ramskog jezera i Ramskog kraja, a potom nastavili put do groba Dive Grabovčeve na Kedžari, odakle preko Blidinja, uzvodno dolinom Neretvice, nastavili put prema kući.


               Dio fotografija iz Pajića i trodnevnog obilaska južne Bosne i Hercegovine, možete pogledati na niže navedenim poveznicama.


               • Posjet Pajićima: poveznica,
               • Jablanica: poveznica,
               • Mostar - Stari most: poveznica,
               • Međugorje: poveznica.
               • Slapovi "Kravice": poveznica,
               • Blidinje - Park prirode: poveznica,
               • Ramsko jezero: poveznica,
               • Kedžara: poveznica,
               • Snimka svete mise s Pajića groblja: poveznica,
               • A o samom događaju možete vidjeti i na poveznici mojih facebook albuma.


               Pozdrav svima.


                U Ivankovu, 15. kolovoza 2014. godine.                                                  Luka Barunčić

Oznake: Pajići, Rama, Kedžara, Međugorje, Solakova Kula, Blidinje



nedjelja, 04.05.2014.

XVI. manifestacija "Sve se čaje okupiše" - 2014

Na početak posta
Sve se čaje okupiše


               Poštovani posjetitelji!


               Evo iza nas je još jedna manifestacija i to 16. po redu. Riječ je o XVI. manifestaciji „Sve se čaje okupiše“, koja se već tradicionalno održava pred „mladi Uskrs“ u Ivankovu. Ove godine, manifestacija je održana 26. travnja 2014. godine.


               Organizator manifestacije je KUD "Ivan Goran Kovačić" iz Ivankova, a manifestacija se održava s ciljem očuvanja i njegovanja slavonskih, svatovskih običaja posebice lika čaje, čauša, kapetana.


               No, krenimo redom.


               Sama manifestacija, već je poznata i priznata na ovim prostorima, tako da su i lokalne medijske kuće, internetski portali a i tisak, najavili u svojim programima spomenutu manifestaciju.


               Tako je vinkovačka televizija u svojoj emisiji "Tu oko nas", 23. travnja 2014. godine, ugostila čaje Tomislava Cerančevića i Paška Barunčića - Maloga. Tom prigodom čaje su gledatelje upoznale o održavanju XVI. manifestacije "Sve se čaje okupiše“. Isječak iz emisije možete pogledati na poveznici: Najava XVI. manifestacije „Sve se čaje okupiše“ kroz emisiju „Tu oko nas“.


               Također, istog dana pomenuti dvojac čaja, potpomognut članicom KUD-a „Ivan Goran Kovačić“ iz Ivankova, gospođicom Ksenijom Petričić, gostovao je i na Radio Vinkovcima, kojom prilikom su i slušatelji ove radijske postaje mogli čuti ponešto o programu same manifestacije, ali i o temi obnove Kapelice ispod Brandova (Kolerova) brda ili kako ju još zovu „Kapelice u doli“.


               Naime, 2013. godine KUD „Ivan Goran Kovačić“ iz Ivankova, obilježio je dva značajna jubileja: 50 godina kontinuiranog rada, pod istim imenom te 15 godina manifestacije „Sve se čaje okupiše“. Upravo ove okrugle godišnjice, bile su povod da grupa entuzijasta i članova KUD-a, 13. prosinca 2013. godine, započne radove na obnovi „Kapelice ispod Brandova (Kolerova) brda, a koji radovi su završili upravo na „Markovo“ 25. travnja 2014. godine, uoči same manifestacije „Sve se čaje okupiše“. Više o samoj kapelici, njenoj obnovi, fotografijama i još mnogo toga možete pročitati i vidjeti u facebook grupi „Kapelica ispod Brandova (Kolerova) brda“ , dok dio fotografija možete pogledati i u mojoj internetskoj galeriji.


               U večernjim satima, te srijede, 23. travnja 2014. godine, vinkovačka televizija je na svom programu u emisiji „Život piše priče“ , prikazala i 30-minutnu emisiju „Priča o ivankovačkim čajama...“, koju možete pogledati na ovoj poveznici: Priča o ivankovačkim čajama...


               Vratimo se samoj manifestaciji.


               Kako sam već rekao, nakon što je na „Markovo“ služena sveta misa, blagoslovljena polja, a potom i posjećena obnovljena kapelica, došla je i ta subota, 26. travnja 2014. godine. Dan XVI. manifestacije „Sve se čaje okupiše“.


               Program je započeo u 14.00 sati, kada se dobošar iz Ivankova, gosp. Slavko Gilinger, u pratnji čaja, i članova konjogojske udruge "Potkova" iz Ivankova, provezao u fijakeru, ulicama Ivankova, najavljujući XVI. manifestaciju "Sve se čaje okupiše". Fotografije ovog dijela manifestacije možete fogledati na mojoj facebook poveznici: Dobošar najavljuje XVI. manifestaciju „Sve se čaje okupiše“ ili u internetskoj galeriji, na ovoj poveznici.


               Nastavak manifestacije započeo je u 18.00 sati, kada su u svečanoj povorci od kino sale u centru Ivankova, do športske dvorane u Ivankovu, prodefilirali svi učesnici manifestacije.


               U 19.00 sati, u večernjem programu, manifestacije „Sve se čaje okupiše“, u športskoj dvorani, pjesmom, plesom i igrokazom uz čaju domaćina Paška Barunčića-Maloga, predstavio se i nastupio:


               • KUD "Dragutin Domjanić" iz Vugroveca,
               • MPS "Bećarine" iz Đakova,
               • ŽPS "Seke" iz Aljmaš-a,
               • KUD "Ivan Goran Kovačić" iz Ivankova,
               • MPS "Ornice" iz Ivankova,
               • ŽPS "Prije" iz Ivankova,
               • Srednja strukovna škola - modna revija,
               • Čaje gosti, te Čaje Iz Ivankova među kojima se svakako mora istaknuti, podmladak čaja iz Ivankova, djeca Ivan Živković i Patrik Perković,
               • Prvi put nastupio je čajo Jakob Mandić iz Širokog polja,
               • Luka Janeš - samičar iz Đakova.



               U predvorju Športske dvorane mogla se pogledati izložba tradicijskih obrta i slavonskih proizvoda, udruge "Škrinjica" iz Vinkovaca, Osnovnea škole Katarina Zrinski iz Retkovaca i Marije Novak iz Vinkovaca.


               Ivankovačke reduše i ove su godine za sve posjetitelje pekle „truljave gaće“.


               Kao i svake godine, čaje i njihovi gosti, programom su oduševili prepunu ivankovačku športsku dvoranu.


               Dio fotografija sa same manifestacije možete pogledati u mom facebook albumu na poveznici: XVI manifestacija „Sve se čaje okupiše“ – 2014. ili u mojoj internetskoj galeriji, na ovoj poveznici.


               O samoj manifestaciji, objavljivali su i pisali i drugi mediji:


               • Etno portal : poveznica,
               • Cibalia.info: poveznica,
               • Glas Slavonije: poveznica,
               • Vinkovačka televizija: poveznica.
               • Vinkovački list: poveznica,
               • A o samom događaju možete vidjeti i na poveznici facebook događaja.
               Čajama na glas, a svim posjetiteljima lijepa hvala.


                U Ivankovu, 4. svibnja 2014. godine.                                                  Luka Barunčić


nedjelja, 20.04.2014.

KAPELICA U DOLI

Na početak posta
Povodom obnove ""Kapelice ispod Brandovog (Kolerovog) brda", tata je napisao prigodnu pjesmu , koju ovom prilikom dijelim s Vama:

Kapelica u doli



KAPELICA U DOLI



Iza našeg groblja,
tu u doli,
med' lipama, kapelica mala stoji.
Sagrađena, možda prije stopedeset ljeta,
nasred puta u ataru, nikome ne smeta.


Kraj nje mnogi mladi, a i sjede glave,
skidale su kape,
moleći za svoja polja, da im truda vrate.
Da im njive bolje rode,
na Markovo, kraj kapele, blagoslivlju polje.


Stoji dugo, skoro napuštena.
Sjeti je se jedna vrla žena,
koja zrno baci u plodnu ravnicu,
te KUD sad' obnavlja, staru kapelicu.
Ksenija se zove, koja zrno sije,
iz kojega niče puno lijepe zbilje.

Pitali me neki, koji su to mogli:
„Zašto plačeš, stari čajo?“
Baš sam sretan, ne mogu vam reći.
Nisam znao da će kapelica, tol'ko prijatelja steći.
Kog' šta pitaš, svatko kaže - može,
za obnovu njenu, žele truda da ulože.

Do Markova, KUD bi htio posao dovršiti,
kad bi treb'o i blagoslov biti,
i o svemu još će govoriti.

Kapelicu staru, u novome ruvu,
novu – ali uvijek staru,
KUD ostavlja mladom naraštaju.




Ispod pjesme tata je napisao slijedeći tekst:


Pjesmu je napisao Paško Barunčić – Mali, povodom obnove Kapelice u doli, ispod Brandova (Kolerova) brda u Ivankovu.
Poveznica na facebook grupu "Kapelica ispod Brandovog (Kolerovog) brda".


Nekoliko fotografija kapelice i okoliša, možete vidjeti i na ovoj poveznici.

U Ivankovu, 04. siječnja 2014. godine
Paško Barunčić - mali


utorak, 07.01.2014.

ŽIVI BERAK MALI

Na početak posta
Povodom nedavnog "Božića u Berku - 2013. godine", tata je napisao prigodnu pjesmu , koju ovom prilikom dijelim s Vama:

Živi Berak mali



ŽIVI BERAK MALI



Živi Berak mali,sred kićenog Srema,
tako lijepog sela na daleko nema.
Ljudi marni, kao pčele rade,
'oče novi Berak da izgrade.

Sve podižu iz pepela novo,
pa im pišem ovo moje slovo.

Za njeg' pale rodoljuba glave,
al' vjerujte, nije bilo džabe.
Puno tuge, još se rane liječe,
sad u Berku, bistra voda teče.

Obnovili crkvu, školu,
dom podigli, di se mladost kupi,
u djedovsko ruvo,
sviju ih obukli.

Svi Berčani vole svoje selo,
tako malo, baš je krasno cijelo.
Spomen digli svima,
koji danas nisu s njima.

A ko ga ne voli,neka sada pati,
poručuju mladi, berački Hrvati.


Svi ti mladi bit će brzo ljudi,
oni žele da se selo budi,
da se radi, da se gradi
i da lijepi život teče,
da veselje bude svaku veče'.
Kao što je ovu,
vezanu za Božić i godinu Novu.





Ispod pjesme tata je napisao slijedeći tekst:



Pjesma je napisana po povratku iz Berka, sa „Božićnog sajma 2013“ i Božića u Berku. Sve je bilo ljepše nego li što pjesma kaže.


U Ivankovu, 29. prosinca 2013. godine
Paško Barunčić - mali


utorak, 10.09.2013.

Nekoliko fotogalerija

Na početak posta
Ana i Ines


Evo već, duže vrijeme nisam bio aktivan na blogu, pa barem da sa Vama, čitateljima podijelim nekoliko fotografija sa ovogodišnjih vinkovačkih jeseni, posjeta Pajićima i okolici, ako ih još niste vidjeli:

- Album folklornih večeri
- Album dječjih vinkovačkih jeseni - 2013. godine
- Posjet Pajićima i okolici - 2013. godine


srijeda, 08.02.2012.

Tetka Anica i tetak Ivan Bičanić iz Rokovaca, proslavili "zlatni pir"

Na početak posta
Mladenci Anica i Ivan Bičanić


U nedjelju, 5. veljače, supružnici Anica i Ivan Bičanić, po selu zvani „Glješini“, iz Rokovaca, u krugu svoje obitelji, proslavili su svoju pedesetu godišnjicu braka, ili u narodu poznatiju kao „zlatni pir“.

Niti snijeg, niti hladnoća, nisu spriječili baku Anicu i djeda Ivu da okupe svoje najmilije, da se prisjete vremena kada su točno prije pedeset godina, rekli jedno drugome svoje „vječno da“ i da recept sretnog i ustrajnog braka prenesu na svoje potomke.

A bilo je to, kako sugovornici pričaju, točno 5. veljače, sada već davne 1962. godine, kada mnogi od nas nisu bili niti rođeni. I toga dana, kao i ove godine, snijeg i vremenske neprilike, prekrili su ceste i sve prilazne putove Ivankovu, danas najvećem selu Županije vukovarsko-srijemske, gdje je do tada živjela „punašnija“, rumena šokica, koja je „za oko zapela“, vitkom mladiću iz obližnjeg slavonskog sela Rokovaca.

Nakon što su se zagledali jedno u drugo, malo ofirali i očijukali po slavonskim sokacima u kojima tada nije bilo niti facebooka niti twittera niti drugih društvenih mreža, dogovorili su crkveno vjenčanje u ivankovačkoj crkvi „Svetog Ivana Krstitelja“, a koje je obavio tadašnji ivankovački župnik velečasni Vladoje Holik.

Kako je te godine, snijeg bio jako visok (zimska služba slabo radila), mladoženja, sa svatovskom povorkom od 24 konjskih saonica, pred mladenkinu kuću u Ivankovu, u Gorjansku ulici došao je u rano poslijepodne. Mladenkini roditelji, sada pokojni dida Stevo Šimetić (Fajfer po selu) i baka Reza Cerančević, uz pomoć susjeda, ugostili su svatovske uzvanike u dvije velike sobe, a promrzle vrance i žerave smjestili po okolnim stajama. E da, kaže mladenka, bilo je to veliko vjenčanje, a zima stegla! Nakon okrijepe, blagoslova mladenke i zeta, uzvanici su pješice krenuli do ivankovačke crkve, a nakon obreda ponovno pred kuću dida Steve Šimetića ( Fajfera ). Kako je snijeg toga dana i dalje padao, vremenski uvjeti se pogoršavali, vijeće za krizna stanja sastavljeno od tadašnjeg čaje Martina Miljevića, danas živahnog 78-godišnjaka iz Privlake i starog ( debelog ) kuma Franje Levakovića iz Rokovaca, odlučilo je da svatovska povorka za Rokovce mora cestama preko Vinkovaca a potom za Rokovce. I tako i bi. Puno puta, u šali, dida Iva rekao je svojoj Ani: „Ano, Ano, kud me ono nevrijeme ne uplaši pa ne dođoh po tebe! „, završava dida Ivan, ili po domaćem dida Iva.

No da je dida Iva bio strašljiv, ne bi se ove nedjelje, proslavio „zlatni pir“.

U svojoj priči, nedjeljni mladenci, danas 66-godišnja Anica i 73-godišnji Ivan, kažu da život nije nikada bio lagan. Radili su cijeli život, a i danas, pogotovo baka Anica. Inače Anica je kućanica i uvijek je držala tri stupa kuće, odgajala je djecu, obavljala kućanske i druge poljoprivredne i seljačke radove, brinula o danas pokojnom svekru i svekrvi, dok je Ivan radio u „državnoj službi“ , obavljajući monterske radove u nekadašnjem PTT-u. ( Današnje Hrvatske pošte i telekomunikac ije ).

Baka Anica, inače vrijedna domaćica, kaže da je bilo svega u ovih pedeset godina braka, pogotovo kad je dida Iva, dolazio „veseliji“ s posla, ali bračna ljubav i Božja pomoć su beskrajni i nadvladaju svekolike životne probleme. A da je Božja ljubav beskrajna potvrđuje i pedeset godina zajedničkog života.

U zajedničkom životu, rodili su troje djece i to dvije kćeri Mariju i Janju te mlađeg sina Đuru. Potomstvo se dalje širilo tako da danas imaju petero unučadi, Ivanu, Damira, Sanju, Josipa i Helenu, a ako Bog da vjerojatno će doći i praunučad.

Za proslavu „zlatnog pira“, kojemu se malo više protivio dida Iva, dok baka Anica od sreće nije sakrivala suze u očima, najzaslužniji je sin Đuro, koji je bio i glavni organizator, poticatelj i investitor, a što su kasnije prihvatile i kćerke.

Te prve nedjelje, mjeseca veljače, ove godine, u prostorijama obiteljske kuće u Rokovcima, na proslavi pedeset godina zajedničkog života, osim sina, kćeri, njihovih obitelji i unučadi, okupila se i šira obitelj baka Anice i dida Ive, kako iz Rokovaca, tako i iz Ivankova, Berka, Cerne i Privlake. Ponovno su tu bili „članovi vijeća za krizna stanja iz 1962 godine“, stari kum Franja Levaković, čajo Martin Miljević sa svojim obiteljima, a i danas naširoko poznati ivankovački čajo Paško Barunčić – mali sa svojom potomstvom.

Nakon svečanog ručka baka Anica i dida Iva poručili su iz životnog iskustva da je za uspješan brak potrebno puno ljubavi, poštovanja, razumijevanja, povjerenja, popuštanja i odanosti. Obitelj je, ističu, blago, treba ga samo znati sačuvati i cijeniti.

Slavlje je potrajalo cijelo nedjeljno poslijepodne, a nakon što su „mladenci“ otišli na počinak, utihnula je pjesma i žamor ukućana do neke nove okrugle obljetnice.


Ovom prilikom obaviještavam sve čitatelje da dio fotografija, sa ove manifestacije , možete pogledati u web galeriji..


U Ivankovu, veljača 2012. godine.


nećak Luka Barunčić


nedjelja, 01.05.2011.

XIII manifestacija "Sve se čaje okupiše" - 2011. godine

Na početak posta
Sve se čaje okupiše


                 Poštovani čitatelji,
jučer, 30. travnja 2011. godine, pod pokroviteljstvom Vinkovačke televizije, Vinkovačkog lista i Radio Vinkovaca, uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH, Vukovarsko-srijemske županije, Općine Ivankovo i brojnih sponzora, a u organizaciji Kulturno umjetničkog društva „Ivan Goran Kovačić“ iz Ivankova, i čaje domaćina Paška Barunčića Maloga, održana je XIII manifestacija „Sve se čaje okupiše“ u selu Ivankovu u Vukovarsko-srijemskoj županiji.


               Sama manifestacija, započela je oko 15 sati, kada su članovi konjičkog kluba „Satir“ iz Vinkovaca sa devet konjanika, jednim fijakerom i jednim platonom projahali ulicama mjesta Ivankova, provezavši tamburaše KUD-a „Ivan Goran Kovačić“ iz Ivankova i dobošara, najavivši večernju manifestaciju „Sve se čaje okupiše“, njih ukupno dvadeset i jedno. Konjanike, tamburaše i dobošara, prigodnim domjenkom i okrjepom pogostili su Pavo Rajković (zvani Kurić) u Bošnjacima, Frano Bota u centru sela Ivankova i čajo Paško Barunčić Mali u Gorjanima.


               U 19 sati u svečanom mimohodu od ivankovačke kino-dvorane, na Trgu bana Jelačića do športske dvorane, u ulici Bošnjaci , prodefilirali su okupljene čaja i ostali sudionici manifestacije.


               U 20 sati u ivankovačkoj, športskoj dvorani , započela je priredba „Sve se čaje okupiše“.


               Nazočne goste, predstavnike lokalne uprave i samouprave, crkvenih vlasti, predstavnike KUD-ova, tradicijskih obrta i sve ostale, u uvodnom dijelu pozdravio je čajo domaćin Paško Barunčić Mali, nakon čega se prigodnim riječima obratio načelnik Općine Ivankovo, g. Branko Galić i izaslanik župana Vukovarsko-srijemske županije, g. Golubičić.


               Na priredbi su sudjelovali :

• HKC „Bunjevačko kolo“ iz Subotice
• KUD „Razigrana šokadija“ iz Prkovaca
• KUD „Ivan Goran Kovačić“ iz Ivankova
• ŽPS „Jagode“ KUD-a „Slavko Janković“ Rokovci-Andrijaševci
• ŽPS „Perunike“, Ivankovo
• MPS „Lipa“, Vinkovci
• MPS „Ornice“, Ivankovo
• Etno kujna – Štitarske snaše
• Ivanka Šebalj (etno-kreacije), Komletinci
• Tradicijski obrt Čolakovac, Gradište
• Konjički klub „Satir“, Vinkovci
• Čaje iz Ivankova i čaje gosti


               Na ovoj priredbi, čajo domaćin je predstavio je čaje koji se prvi puta pojavljuju na ovoj manifestaciji, gospodina Anđelka Rukavinu iz Starih Mikanovaca i Adama Svirčevića iz Županje.


               Nakon završetka priredbe, iza 22 sata, gosti i uzvanici nazočili su večeri u prostorijama kino-dvorane u Ivankovu.


               U ime organizatora i čaje domaćina, kao i u svoje ime najtoplije se zahvaljujem gostima, uzvanicima i svim posjetiteljima XIII manifestacije „Sve se čaje okupiše“.


               Ovom prilikom obaviještavam sve čitatelje da dio fotografija, sa ove manifestacije , možete pogledati u fotogaleriji čaje Paška Barunčića - Maloga.


                U Ivankovu, 1. svibnja 2011. godine.                                                  Luka Barunčić


subota, 23.04.2011.

Sretan i blagoslovljen Uskrs !

Na početak posta
Sretan i blagoslovljen Uskrs



nedjelja, 30.01.2011.

OGNJIŠTE I MATI

Na početak posta
Poklanjam Vam još jednu tatinu pjesmu:

Ognjište i mati



OGNJIŠTE I MATI



Zašto stara mati,
uz ognjište, dugo u noć sjedi?
Vunu prede koja joj ne treba,
neće plesti niti sukno tkati!

Tako majka u samoći duge noći krati,
vunu prede, na vreteno mota,
žar razgrće, nova drva meće,
užarene glavnje, s jednoga kraja, na drugi premeće.

Sama ne zna
dokle će to moći
da ognjište svijetli
u njenoj samoći.

Vunu prede, pogled joj u daljinu luta,
čeka sina da se vrati sa daleka puta.
Čeka majka već godine duge,
uz ognjište srce puno tuge.

Vatru loži da ognjište svijetli,
kraj njega će sama i umrijeti.

Kad se vratiš iz daleka sine,
na ognjištu nećeš žara naći.
U pepelu biseri se kriju,
majka ti ih ostavila sviju.

Loži vatru,
nek' ognjište svijetli,
tvoja majka
ne može umrijeti.






Ispod pjesme tata je napisao slijedeći tekst:



Pjesma je napisana zbog majki i očeva, koji su umirali čekajući svoju djecu, udaljenih od njih fizički ili često emotivno. Mnoge sam takve osobno poznavao.


Ivankovo, 30. prosinca 2010. godine
Paško Barunčić - mali

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

- <$VrijemePosta$> - Komentari (<$BrojKomentara$>) - Isprintaj - #

  • <$TekstKomentara$> (<$AutorKomentara$> <$DatumKomentara$> <$VrijemeKomentara$>)
    Na početak posta
  • < travanj, 2015  
    P U S Č P S N
        1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30      

    Travanj 2015 (1)
    Kolovoz 2014 (1)
    Svibanj 2014 (1)
    Travanj 2014 (1)
    Siječanj 2014 (1)
    Rujan 2013 (1)
    Veljača 2012 (1)
    Svibanj 2011 (1)
    Travanj 2011 (1)
    Siječanj 2011 (1)
    Prosinac 2010 (2)
    Studeni 2010 (2)
    Kolovoz 2010 (2)
    Srpanj 2010 (1)
    Travanj 2010 (2)
    Siječanj 2010 (1)
    Prosinac 2009 (1)
    Listopad 2009 (1)
    Rujan 2009 (1)
    Kolovoz 2009 (1)
    Srpanj 2009 (1)
    Lipanj 2009 (2)
    Svibanj 2009 (1)
    Ožujak 2009 (3)
    Siječanj 2009 (1)
    Prosinac 2008 (1)
    Studeni 2008 (3)
    Kolovoz 2008 (2)
    Srpanj 2008 (4)
    Vaše prijedloge i dr.... ?
    Pošaljite mi na mail ! wave


    Kontakt podaci


    - Paško Barunčić - mali
       Ivankovo, Gorjani 220

    - tel: 00385 98 9780 500
    - tel: 00385 32 379 076
    - e-mail : barun501@gmail.com
    - blog : www.cajopasko.blog.hr