srijeda, 17. travnja 2024.

Artičoka i nješpula


 Nješpula (nešpula) i artičoka simboli su mi sezonskog, proljetnog i dalmatinskog, voća i povrća. Nješpule su mi i inače jedno od najdražih voćki, a i prve dolaze. Artčoki i bob su delikatese, koje se odlično dopunjuju.



nedjelja, 14. travnja 2024.

HPD Hum Vis-Dragodid


 Danas je HPD Hum Vis organizirao obilazak sela Dragodid. Dragodid je tipično dalmatinsko selo kamenih prizemnica. Planinarskom stazom br. 703 krenuli smo iz Komiže do Dragodida pa preko sv. Bjoža nazad do Komiže. Tijekom obilaska markirala se planinarska staza.











srijeda, 3. travnja 2024.

Oborine i temperatura u ožujku 2024.

 


U ožujku Komiža je dobila 128,8 litara oborina.


Izvor: DHMZ, GMP Komiža

Jurica Fadić izmjerio je da je u ožujku u gradu Visu palo 137 litara oborina.

utorak, 2. travnja 2024.

Uskrs u Križu


 Nakon sedam godina ponovno Uskrs slavim u Križu. Nikad tužniji, a povratak na Vis još tužniji.



utorak, 26. ožujka 2024.

Predavanje o maslinarstvu!


 Danas u Podšpilju, održano je predavanje o maslinarstvu. Nakon predavanja, Žarko Kovačić i Hrvoje Mratinić, Ministarstvo poljoprivrede, prikazali su rezidbu masline u piramidalnom obliku.




ponedjeljak, 18. ožujka 2024.

subota, 16. ožujka 2024.

Vodovodna mreža u Brgujcu


 Vodovodna mreža na području B(a)rgujca je pucala na tjednoj razini. Vodovod i odvodnja otoka Visa sada postavlja novu vodovodnu mrežu. Postavlja se od starog Brgujca (Dorotićevo), pa do Sterala. Ujedno se postavljaju još dvije cijevi, jedna za telefon, a druga za optički kabel. 
Sve je to pohvalno, pa moram nekako izdržati bez interneta i Maxtv-a, jer su pokidani kabeli, te često i bez vode.


nedjelja, 10. ožujka 2024.

petak, 8. ožujka 2024.

PMS u uvali sv. Jurja


 U Visu, uvala sv. Jurja, održava se regata PMS žena (Povijesno Mediteranski skup Žena). U organizaciji JK "Host", Vis već po osmi put održava se regata na kojoj jedre isključivo žene. Starta se i u subotu s početkom u 10 sati, također u trokut. Regata se tradicionalno održava na Dan žena. Sretno njima i svim ženama!