09

četvrtak

siječanj

2014

Pravila ulaganja

Osnovna pravila ulaganja su potrebna i njih se svakako treba pridržavati iz jednostavnog razloga što na taj način prihvaćamo način da dođemo do što bolje i kvalitetnije mirovine u budućnosti.

PRAVILO 1.

- ne ulažite kratkoročno - znači treba ulagati na duge staze. Kroz dugi period ulaganja anuliraju se svi mogući rizici kod ulaganja, na primjer velike financijske krize. To se pokazalo točnim u dugoj povijesti ulaganja. Isto je tako potrebno voditi računa o tome da se odabere ulaganje u prave proizvode jer se na taj način omogućava i sigurnost ali i rast uloženog.

PRAVILO 2.

- ne ulažite novac u jedan proizvod, treba svoj portfelj raspršiti.
Naime, ako je riječ o ulaganju i investicijske fondove najbolje je odabrati tri investicijska fonda sa različitim politikama ulaganja. Pojasnimo : dio novca uložite u novčani fond, dio u dionički a dio u obveznički. Na taj ste način kroz investicijske fondove prisutni i u dionicama i u obveznicama i u novcu. Druga je prednost ta što ste odabrali tri različita investicijska fonda sa različitim strategijama ulaganja, ulažete na razlićita područja. Isto tako je bitno da se rijetko može dogoditi da sva tri fonda padaju u cijeni udjela istovremeno.
Ovo je samo primjer za ulaganje u investicijske fondove.
Ako želimo još veću diverzifikaciju onda svoj portfelj strukturiramo na slijedeći način:

- jedan dio novca ulažemo u investicijske fondove. Taj nam je novac uvijek dostupan jer kod ulaganja u investicijske fondove nema oročenja. Kod ove vrste ulaganja moguće je napraviti trajni nalog pa koristimo cijenu prosječnog troška ili cost average efekt i na taj način kupujemo udjele jeftinije.

. jedan dio novca uložimo u životno osiguranje. E sada već vidimo da nikome nije jasno zašto uložiti u životno osiguranje kada su tu prinosi jako mali. Odgovor je radi sigurnosti Vas i Vaše obitelji. Naime, jedan manji dio novca treba uložiti u životno osiguranje jer na taj način dajemo sebi sigurnost prije svega jer ćemo taj novac dobiti nakon proteka određenog vremena a s druge strane taj sitni novac bi ionako potrošilo. Sitni novac jer se može životno osigurati već od 15 eura mjesečno.

- dio novca svakako treba usmjeriti u dobrovoljni mirovinski fond. Kod njega ostaju državna poticajna sredstva na uloge do 5.000 kuna godišnje i znose 15 %. Isto tako taj fond ostvaruje određene prinose koji su u rasponu od 5 % pa do 7 %.
Idealno za mirovinu jer se može ulagati već o 50 kuna mjesečno.

PRAVILO 3.

- ulažite samo onaj novac koji Vam trenutno nije potreban i koji neće pogoršati Vašu egzistenciju.

PRAVILO 4.

- zaboravite emocije kod ulaganja i savjete i stručnost prepustite onima koji znaju posao i koji se time bave.

07

četvrtak

veljača

2013

Plan za ostvarenje veće mirovine


Plan se prije svega odnosi na jednostavno rečeno promjenu percepcije i razmišljanja o prioritetima koji su nam bitni. Na stranu da nam ne trebaju stvari koje nas okružuju ali i iz svoga iskustva znam da je dosta toga što je kroz godine kupljeno i nagomilano samo puko bacanje novca.
Bolje bi bilo da je taj novac iskorišten za planiranje budućnosti i sigurnosti za mirovinu.

Plan štednje isto tako treba obuhvatiti četiri osnovne kategorije štednje za mirovinu -
- životno osiguranje
- stambena štednja
- dobrovoljni mirovinski fondovi
- investicijski fondovi

Pokušati ćemo dati pojašnjenje svakog od tih načina štednje za mirovinu sa njihovim prednostima i manama.

Zašto sigurna mirovina ?




Zašto slika šume i puteljka kroz nju? Upravo zbog toga da ne lutate kroz mnoštvo bitnih i nebitnih informacija, da ne nasjedate na lijepe priče i na prodaju Vaše sigurnosti i budućnosti na pultu neke banke.
Tu smo za Vas sa dugogodišnjim iskustvom i vjerom u to da se može osigurati stabilna i sigurna starost.


Što se događa po odlasku u mirovinu ? Vaša primanja prema sadašnjem prosjeku se smanjuju na razinu prosječne mirovine koja u Republici Hrvatskoj iznosi 2.200,00 kuna i tada nastaju problemi. Osnovni problem je nedostatak jednog dijela novca a istodobno zadržavanja iste kvalitete i standrda života.

Mora postojati Plan za ostvarenje veće mirovine. Osnovno je da se počne rano i sa malim uplatama i da protekom vremena sa mudrim i pametnim ulaganjem dođemo do nekog iznosa kapitala i tako osiguramo dostojnu mirovinu.

Možda ćemo nekome ići na živce sa stalnim forsiranjem pisanja i razmišljanja o mirovini.
Ali što je tu bitno. Bitno je to da se počne od ranih dana svoga zarađivanja stavljati dio novca na stranu, a koji je to novac opet će neki pitati. To je sigurno i provjereno sredstvo dugoročne štednje 5 - 10 % zarađenog novca treba ići u neki vid štednje za starost.
Koji je to vid štednje pa toga ima i previše? Da ima različitih načina štednje od životnog osiguranja, stambene štednje, dobrovoljnih mirovinskih fondova ili pak investicijskih fondova.

Pokušat ćemo približiti što više sve prednosti i nedostatke pojedinih načina štednje i ulaganja jer siurno postoje i prednosti i mane pojedinih načina ulaganja svog novca.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.