Porezni priručnik

srijeda, 28.08.2013.

Provjera poreznog obveznika u EU i trećim zemljama

Mjesto obavljanja usluga uređeno je člancima 16. - 26. Zakona o PDV-u. Kada se usluga pruža između dva porezna obveznika (B2B) primjenjuje se načelo zemlje primatelja usluge. Ako se te usluge obavljaju stalnoj poslovnoj jedinici poreznog obveznika u mjestu koje je različito od mjesta sjedišta tog obveznika, mjestom obavljanja usluge smatra se sjedišta stalne poslovne jedinice. Ako takvo sjedište ne postoji mjestom obavljanja usluge smatra se prebivalište i uobičajeno boravište poreznog obveznika primatelja usluge.

Nadalje, mjestom obavljanja usluge osobi koja nije porezni obveznik (B2C) smatra se mjesto u kojem porezni obveznik koji obavlja usluge ima sjedište. Ako te usluge obavlja stalna poslovna jedinica poreznog obveznika koja je u mjestu različitom od mjesta sjedišta poreznog obveznika, mjestom obavljanja usluga smatra se sjedište stalne poslovne jedinice. Mjestom obavljanja usluge smatra se prebivalište ili uobičajeno boravište poreznog obveznika koji obavlja usluge ako takvo sjedište ili stalna poslovna jedinica ne postoje.

Prilikom pružanja usluga između poreznih obveznika porezna obveza prenosi se na primatelja usluge te se na računu u skladu sa čl. 79. Zakona navodi "prijenos porezne obveze" ili engleski izraz "reverse charge".

Problem se javlja ukoliko vaše društvo pruža usluge poreznim obveznicima u trećim zemljama. Naime, ukoliko vaše društvo pruža usluge poreznom obvezniku iz zemlje članice EU, da li je isti u sustavu PDV-a ili ne lako je provjeriti (ukoliko imate njegov porezni broj) putem sustava VIES ovdje. Ukoliko to nije slučaj, odnosno ukoliko je vaš partner iz trećih zemalja tada se javlja problem na koji način provjeriti/potvrditi da li je partner u sustavu PDV-a ili nije.

Na svojim stranicama porezna uprava upozorava da je prije isporuke dobra ili pružanja usluge poslovnom partneru u EU potrebno zatražiti njegov PDV identifikacijski broj kojim se koristi prilikom isporuka odnosno stjecanja dobara i usluga na zajedničkom europskom tržištu.

Provjera valjanosti PDV identifikacijskog broja vašeg poslovnog partnera je bitna jer ukoliko vaš poslovni partner nema valjani PDV identifikacijski broj vaša isporuka dobara ili usluga ne može biti oslobođena od PDV-a.

Porezna uprava na svojim stranicama također nudi mogućnost da ukoliko osim provjere valjanosti PDV identifikacijskog broja želite provjeriti i nazi i adresu vašeg poslovnog partnera, a ti se podaci ne prikazuju u rezultatu provjere, možete kontaktirati poreznu upravu, Središnji ured, Sektor za europske poslove i međunarodnu razmjenu informacija, Službu za međunarodnu razmjenu informacija na e-mail adresu: provjera-valjanosti@porezna-uprava.hr

Da biste provjerili valjanosti obavili putem porezne uprave potrebno je identificirati se sljedećim podacima:
1. vaš PDV identifikacijski broj (HR OIB)
2. vaš naziv/ime i prezime
3. vaša adresa sjedišta
4. strani PDV identifikacijski broj koji želite provjeriti
5. naziv/ime i prezime te adresa sjedišta vašeg poslovnog partnera

Temeljem vašeg upita, porezna uprava će vam putem e-mail-a dostaviti dokument s ispisom rezultata postupka provjere.

I tu nedoumica nema, međutim problem se javlja kada želimo provjeriti pojedinog poreznog obveznika koji nije iz zemlje članice, a samim time nije moguće izvršiti provjeru putem VIES baze i/ili preko porezne uprave.

Savjetnici predlažu da se prije isporuke usluga partneru iz zemlje nečlanice obavezno zatraži ovjereni dopis ili potvrda partnera da je porezni obveznik, odnosno da je u sustavu PDV-a. Međutim, u praksi to često nije jednostavno kao u teoriji stoga smo ponekad prepušteni sami sebi na provjeru da li je pojedini poslovni partner iz treće zemlje porezni obveznik, što znači da izlaznu fakturu ispostavljamo bez obračunatog PDV-a, odnosno da nije porezni obveznik te da mu se faktura mora ispostaviti s obračunatim PDV-om.

Kako bi vam olakšali potragu da li je vaš partner porezni obveznik ili nije, te koji je porezni broj vašeg partnera, u nastavku dajemo pregled adresa po pojedinim zemljama članicama i nečlanicama na kojima je moguće izvršiti provjeru.

Francuska
http://www.verif.com
http://www.cofacerating.fr
Provjera partnera koristeći SIRET broj
Stranica na engleskom i francuskom jeziku, pomaže jedino ukoliko imate SIRET broj

Australija
http://abr.business.gov.au
Provjera ABN broja (Australian Business Register)

Švicarska
https://www.uid.admin.ch
Pregled registriranih kompanija u Švicarskoj

Španjolska
https://www.agenciatributaria.gob.es
Porezna uprava

Italija
https://telematici.agenziaentrate.gov.it

Poljska
http://www.stat.gov.pl
https://prod.ceidg.gov.pl
Provjera pravne osobe
Provjera obrta

Bugarska
https://inetdec.nra.bg

Slovačka
http://www.drsr.sk
http://www.drsr.sk
http://orsr.sk
Provjera obveznika po PDV broju
Provjera putem imena
Sudski registar

Danska
http://cvr.dk
https://www.skat.dk
Provjera CVR broja (PDV broj)
Porezna uprava

Mađarska
http://wwwnav.gov.hu
1. Napravite jednostavni txt file koji ima prvih osam brojeva mađarskog PDV broja (npr. za HU12345678 upišite 12345678. Za 12345678-5-21 izbrišite zadnja tri broja)
2. Slijedite link
3. Koristite "Browse" da odaberete txt file i pokrenite sa 'Kiválasztott állomány betöltése'
4. Kad se rezultat pojavi možete ga skinuti sa pritiskom na 'Nyugta file letöltése'

Indija
http://www.tinxsys.com

JAR (Južnoafrička Republika)
http://www.sarsefiling.co.za
Provjera PDV broja

Luxemburg
https://saturn.etat.lu

Slovenija
http://www.durs.gov.si
Sudski registar sa pregledom malih i velikih poduzetnika u sustavu PDV-a

Portugal
https://www.portaldasfinances.gov.pt
Da bi ušli u bazu potreban vam je porezni broj i lozinka

Izrael
http://havarot.justice.gov.il
https://www.misim.gov.il
Pomoću imena partnera pronađite PDV broj (upišite ime u desnu kučicu, koristite google translator)
Pomoću poreznog broja provjeriti da li je u sustavu upisivanjem broja u kučicu

Njemačka
http://evatr.bff-online.de
Porezna uprava

Izvor: http://blog.ebizanswers.net

Pozdrav

Oznake: PDV, VIES, porez, porez na dodanu vrijednost, Zakon, provjera, partner, EU, VAT, porezni, obveznik

- 17:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 20.08.2013.

Pozdrav čitateljima :)

Dobar dan,

Svrha ovog bloga je pružiti savjete vezane za računovodstvo, poreze i financije, ali i razmijeniti dosadašnja iskustva, vaša i naša. Svakodnevno nailazimo na nejasne i nefleksibilne zakonske propise čije krivo tumačenje ili kriva primjena mogu predstavljati značajni rizik na poslovanje vašeg društva ili društva vašeg poslodavca.

Plan nam je na tjednoj razini pisati o preprekama na koje smo naišli tijekom poslovanja te ponuditi rješenja za njihovo uklanjanje. S vremenom će nam, nadamo se, početi stizati porezna i računovodstvena pitanja i problemi od vas čitatelja za koje ćemo zajedničkim snagama doći do najbezbolnijeg i najpovoljnijeg rješenja.

U isčekivanju sljedećeg posta,

Pozdrav

- 19:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #