Stranice

petak, 8. travnja 2016.

Seminar Industrija 4.0



Prethodni post
 
U četvrtak, 14. travnja 2016., u Hotelu  Westin u Zagrebu, održava se prvi seminar o Industriji 4.0. To je naziv za novi način organizacije proizvodnih procesa utemeljen na modelu “Pametne tvornice” koji uključuje uvođenje interneta stvari i usluga (IoT) u proizvodnju.

Teme seminara su sljedeće: 

Koncept Pametne tvornice

Industrija 4.0: Od pametne tvornice do pametne bolnice



Industrija 4.0 predstavlja strateški pristup povezivanja sustava baziranih na internet tehnologiji s ciljem uspostave komunikacije između strojeva, ljudi, proizvoda i poslovnih sustava. Glavni ciljevi su stvoriti pametne tvornice te digitalizirati poslovne i proizvodne procese kako bi se povećala kvaliteta, smanjili troškovi proizvodnje i poslovanja te povećali fleksibilnost i učinkovitost proizvodnje. Zbog svojih univerzalnih principa Industrija 4.0 može se uspješno primijeniti i izvan proizvodnje i to u zdravstvu, upravi, obrazovnom sustavu i sl. Na taj način smanjili bi se troškovi pružanja usluga, skratilo vrijeme trajanja uslužnog ciklusa te povećala učinkovitost energetskih sustava. U sljedećih pet godina Europa planira uložiti preko 500 milijuna eura u razvoj Industrije 4.0 i digitalizaciju poslovanja. Promjene koje dolaze prilika su za hrvatsko gospodarstvo i društvo u cjelini koje se ne smiju nikako propustiti jer će
posljedice biti nesagledive a ogledat će se u zaostajanju društva, propadanju poduzeća i industrijskih grana, siromaštvu …


prof. dr.sc. Ivica Veža sa suradnicima

Hrvatska industrija na putu prema Industriji 4.0



Prve tri industrijske revolucije rezultat su uvođenja strojeva, električne energije i informacijske tehnologije. Sada, uvođenje Interneta ‘stvari i usluga’ u proizvodnju pokreće četvrtu industrijsku revoluciju: Industrija 4.0. Ovaj novi tip industrije utemeljen je na modelu Pametne tvornice. U prezentaciji će se navesti osnovne značajke Industrije 4.0, te rezultati istraživanja na projektu Inovativno pametno poduzeće (HR-ISE model). Cilj projekta je napraviti regionalnu prilagodbu modela, tj. uskladiti model Inovativnog pametnog poduzeća sa specifičnim regionalnim načinom razmišljanja, proizvodnom i organizacijskom tradicijom, te specifičnom edukacijom.


Prof. dr. sc. Ivica Veža s Istraživačkom grupom za industrijsko inženjerstvo s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje provodi četverogodišnji projekt INSENT - Inovativno pametno poduzeće koji financira Hrvatska zaklada za znanost. U prvom radnom paketu analizirano je postojeće stanje zrelosti hrvatskih industrijskih poduzeća. Analiza je pokazala da je hrvatska industrija trenutačno na razini između druge i treće industrijske revolucije (2,15), dakle da kaska nekoliko desetljeća za razvijenim svijetom. S ciljem premošćivanja tog jaza prof. dr. sc. Ivica Veža pokušava sa svojim timom razviti novi model hrvatskog inovativnog poduzeća, jer se svjetski modeli ne mogu kopirati zbog drugačije kulture, edukacije i poslovnog okruženja.
Hrvatski model Inovativnog pametnog poduzeća (hr-ise model) i njegov transfer u gospodarstvo može značajno unaprijediti kompetencije i mogućnosti hrvatskih poduzeća i učiniti ih konkurentnijima na svjetskom tržištu. Jedan od ciljeva projekta je na fesb-u uspostaviti ‘Tvornicu koja uči’ (Learning Factory), odnosno razviti živi laboratorij s implementiranim HRISE modelom, koji bi bio mjesto transfera znanja sa sveučilišta u gospodarstvo.



Roboti - radnici Pametnih tvornica

Pametni strojevi – nova perspektiva suvremenog društva


Danas su roboti i pametni strojevi sposobni raditi posao primjeren osobama prosječne inteligencije. Uz očekivani napredak znanosti i tehnike do 2025. godine pametni strojevi bi mogli imati IQ veći od 90 % populacije. To znači još 50 milijuna radnih mjesta u “dosegu” pametnih strojeva. “AI-driven” roboti postaju sastavni dio našeg života kao sredstva rada, mobilnosti, sigurnosti, praktičnosti i zabave. Sve će to značajno promijeniti fundamentalne društvene i ekonomske odnose i principe. Nova industrijska revolucija uzrokuje ubrzane tehnološke promjene kojima se nemoguće priključiti bez usklađenog razvoja znanosti, društva. Ako želimo robote funkcionalno i društveno integrirane u naš svijet, moramo biti u stanju razviti sustave koji će razumjeti nas i našu okolinu. Visoka razina apstrakcije znanja, učenja i zaključivanja uvjet su za realizaciju uistinu inteligentnih i autonomnih robota. U izlaganju će biti istaknuti glavni izazovi u razvoju kognitivnih strojeva, od semantičke percepcije, učenja, interakcije do tehničke koncepcije sustava. Posebno će biti predstavljena originalna istraživanja zasnovana na evolucijskim metodama, induktivnom učenju te vjerojatnosnim modelima oblikovanja robotskog ponašanja kroz interakciju robota i ljudi.




Rimac Automobili - Team
Od tehnološkog lidera do lidera u Industriji 4.0



Rimac Automobili jedna je od najbrže rastućih tvrtki u proizvodnji automobila na elekto pogon koja trenutno zapošljava preko 150 zaposlenika. U njenim uredima u Svetoj Nedelji dizajniran je, a u proizvodnim pogonima proizveden je Concept_One, najbrži elektro automobil na svijetu. U radu se primjenjuju najsuvremenija inovativna tehnološka rješenja razvijena od strane inženjera tvrtke Rimac Automobili. Do 2020. planira se sagraditi novi pogon za serijsku proizvodnju elektro automobila u kojem će posao pronaći preko 1000 zaposlenika. U novom pogonu planiraju se primijeniti najbolje proizvodne tehnologije kao i proizvodni i poslovni modeli zasnivani na konceptu Pametne tvornice i Industrije 4.0.




Nastavlja se ...