Dobrodošli na Biševo!

Zašto Biševo treba umjetnike?

"Čini se da se priroda i umjetnost isključuju: ali sastaju se brže nego što mislimo"

Goethe

Umjetnost je oduvijek bila pokretač promjena, suptilni anarhist, kritičar i učitelj. Bez obzira na to što i sama evoluira i mijenja stilove kroz vrijeme, ustrajna je u tome da dopušta svakom pojedincu svoj intimni doživljaj iste te transformira pogled na život. Vrlo sličan utjecaj na ljudsku psihu ima i priroda. Boravak (odnosno povratak) u prirodi čovjeku mijenja ritam, perspektivu, nadahnjuje i hrani. I to je sama bit rezidencije Biševo; graditi mjesto koje podržava umjetničko stvaranje u surovom otočkom okruženju.

Biševo, svakog ljeta postaje sve popularnija turistička destinacija. Turisti u potrazi za divljom plažom nehotice zadiru u esenciju nedirnute prirode Biševa na način na koji je za otok postao neodrživ. Pokretanje rezidencije za umjetnike korak je otpora prema zaboravu tradicije i povijesti te pokretač očuvanja otočke prirode i duha. U gotovo netaknutoj prirodi, nudi umjetnicima prostor za istraživanje i slobodan izričaj.

BIAR - Biševo Island Art Residency

Rezidencijalni program BIAR omogućuje umjetnicima, znanstvenicima i kreativcima različitih interesa i istraživačkih metoda djelovanja da putem rezidencije na otoku Biševu oplemene njegovu svakodnevicu.

Rezidencije traju tijekom čitave godine. Za više informacija obratite nam se putem e-pošte [email protected].

BIAR njeguje eksperimentalnost i interdisciplinarne cross-sector suradnje. Jedinstven prostor rada i boravka potiče rezidente na suradnju - interdisciplinarni eksperiment na pučinskom otoku.

Pored unaprijed organiziranih rezidencija putem udruga i strukovnih organizacija, BIAR omogućuje i padobransko sudjelovanje. Ono podrazumijeva dolazak umjetnika/znanstvenika, znatiželjnika, publike i zajednički boravak koji može biti u formi sudjelovanja svojim umjetničkim/znanstvenim aktivnostima ili u sudjelovanju kroz pomoć radom na tuđim projektima, aktivnostima oko održavanja rezidencije, kamenog vrta-suhozida. Sudjelovanje ove kategorije korisnika ovisi prvenstveno o trenutnim smještajnim kapacitetima BIAR-a.

Inzistiramo da radovi/istraživanja budu u skladu s kulturno-ekološkom održivosti otoka Biševa. Rezidenti se potiču da odgovorno koriste otočke resurse i percipiraju turizam/turiste kao mogući umjetnički resurs pogodan za reciklažu, transformaciju.

BIAR rezidencijalni program je regionalno i internacionalno orijentiran. Svi rezidenti automatski postaju članovi udruge Biševo. Rezidenti svakodnevno sudjeluju u održavanju rezidencijalnog prostora i okoliša te darivanjem jednog ili više vlastitih djela doprinose izgradnji umjetničkog fundusa BIAR.

Formiranjem ovakve aktivne alternativne zajednice kreativaca, nastojimo postići održivu simbiozu turizma i kulture.

U sklopu BIAR-a, održava se i kulturni program javnih okupljanja, predavanja, kino projekcija, astronomskih večeri i sl., otvoreni svim rezidentima, privremeni stanovnici otoka i turistima.

Korisnici pristupaju natječaju za rezidencije kroz web stranice BIAR-a ispunjavajući prijavu.

*sve rezidente/grupe se potiče na inkorporiranje/korištenje materijala raspoloživih na otoku – u svrhu održivosti te same prirode rezidencija

Biševsko ljeto – BILjET

Biševsko ljeto – BILjET manifestacija djeluje kao kurirani sezonski rezidencijalni program u sklopu BIAR-a, koji se odvija kroz ljetni period od početka srpnja do kraja kolovoza svake godine. Rezidencije traju minimalno tjedan dana, s dolascim i odlascima organiziranih svakog petka, zbog usklađenosti trajektnih linija sa Splitom. Na kraju svakog BILjET-a planira se multidisciplinarna izložba kao obilježavanje cjelokupnog djelovanja programa. U sklopu BILjET-a, BIAR surađuje s umjetničkim i kulturnim udrugama/organizacijama, te umjetnicima/grupama umjetnika, a moguće je i padobransko sudjelovanje.

Trajanje: 1.7.-1.9. svake godine. 
Kustos (ili kustoski tim) Biševskog ljeta svake godine definira koncept koji se uvijek referira na generalni koncept BIAR-a. Nakon objavljenog programa, počinje proces prijava, kuriranja, koncipiranja i planiranja ljetnih rezidencija.

Ova manifestacija je napravljena s ciljem da se u ljetnim mjesecima kada je veliki priljev turista intenzivira utjecaj i vidljivost djelatnosti BIAR-a na lokalnu zajednicu, pokuša ostvariti određeni kulturološko-subverzivni utjecaj na biće-turista.

Raspored događanja

Trenutno nema nadolazećih događaja

Arhiva događanja

Volontiranje na otoku

S ulogom domaćina u projektima volontiranja započeli smo davne 2015. godine s ciljem da u našu organizaciju i našu lokalnu zajednicu unesemo dašak dobre volje, volonterizma, mladosti, kulturne i jezične razmjene, da izgrađujemo toleranciju kako bi svi skupa rasli u bolje pojedince, a time i u bolju zajednicu.

Naša udruga provodi projekte volontiranja u svojoj rezidenciji, a do listopada 2021. godine smo na otoku Biševu na međunarodnim volonterskim projektima ugostili 92 volontera koji su donirali 2760 radnih sati.

U ljetu 2017. umjetnici su izložili svoje radove u uvali Mezoporat
Iz današnjeg menija

Quiche (kiš) sa šparogama

Tijesto pripremimo par sati ranije, da odstoji i prožme se. Zamješamo brašna sa solju, praškom za pecivo, žlicom kiselog vrhnja, uljem i pola šalice hladne vode. Tijesto treba dobro mjesiti do konzistencije da se ne lijepi ali da nije ni presuho, pa se zato može dodati vode po potrebi. Za nadjev se razmute jaja i umješa kiselo vrhnje, sol, papar, peršin. Luk i češnjak se kratko okrenu na tavici na ulju, samo da dobiju malo boje i pust miris, na njih bacimo i šparoge rezane na cca 3 cm samo na dvije minute. Slaganje: Uzmemo kalup za pitu, nauljimo ga po njemu ravnomjerno rasporedimo tijesto i probodemo s vilicom par puta. Pazimo da rub bude uredan i ne predebeo u odnosu na sredinu. Na tijesto stavimo poprženi luk, češnjak i šparoge, malo posolimo i prelijemo sa smjesom jaja i vrhnja. Stavimo peči na 180 stupnjeva oko 40 minuta, kada gornja površina dobije lijepu zlatnu boju, Quiche je gotov! Pročitaj više
Preporučamo pogledati

Crkva sv. Silvestra s ostacima benediktinskog samostana

Pročitaj više