Poštovani igrači preferansa,

Želim Vam predstaviti i ponuditi svoju knjigu "UMIJEĆE IGRANJA PREFERANSA"

 

Naslov: UMIJEĆE
               IGRANJA
               PREFERANSA
Autor: Damir Gulin
ISBN 978-953-56049-0-7
Format: 21 cm
Broj stranica: 160
Uvez: meki
Tisak: Slobodna Dalmacija
Naklada: Vlastita naklada
Godina izdavanja: 2010.
Cijena: 13 EUR
(+ dostava)

Preferans je jedna od rijetkih kartaških igara u kojoj pored sreće važnu ulogu igra znanje i umijeće igrača. Krajnji ishod igre, gledajući sa pozicije pojedinog igrača, nikad ne ovisi samo o tom igraču, već i o umijeću i korektnoj igri ostalih igrača. Zato je preferans tako lijep i interesantan. Osnovna pravila preferansa, koja su samo okvir za igru, poznaju svi igrači preferansa ali to im ne garantira dobru igru. U ovoj knjizi su temeljno obrađena dodatna („nepisana“) pravila, procijena vrijednost svojih i protivničkih karata kroz legalno prikupljene informacije tijekom licitacije i kupovine talona te procijena mogućnosti zvanja i davanja kontre. Osnovna pravila igre mogu se naučiti u nekoliko sati, nepisana pravila se uče mjesecima i godinama, a umijeće igranja preferansa se izgrađuje cijelog života. Ova knjiga je korisni priručnik svim igračima preferansa od početnika do izvrsnih igrača. Knjiga ne služi samo za čitanje već i za učenje i stjecanje vještine igranja preferansa. Stoga je ona štivo na koje se navraća više puta i gdje pojedinac može provjeravati ispravnost svojih odigranih poteza. Početnici trebaju savladati osnovna i nepisana pravila, a taktika igre, interesantni primjeri iz stvarnih igara i testovi znanja bit će korisni za sve. Ukoliko usvojite znanja i vještine ponuđene u ovoj knjizi i primijenite ih u igri (teorija bez igre ne znači mnogo), znatno ćete unaprijediti svoju omiljenu igru i vjerujem da ćete imati mnogo više zadovoljstva u njoj. Testovi znanja su posebno interesantno i vrlo značajno poglavlje ove knjige. Kroz sedam testova (preko 150 postavljenih problema) se provjeravaju cjelokupna znanja i umijeće igre. Nakon svakog testa dana su rješenja s opsežnim objašnjenjima iz kojih se može mnogo naučiti. Pravilna procjena dodijeljenih karata, legalno prikupljenih informacija tijekom licitacije i izmjene talona te ispravno odigravanje (uz prethodno eventualno zvanje i kontriranje) predstavlja umijeće igranja preferansa.

 



Jeste li znali?

Unatoč francuskom terminološkom nazivlju, koji nas može zavarati o geografskom porijeklu nastanka igre, preferans je utemeljen u Rusiji sredinom 19. stoljeća među ruskim plemstvom. To je prva poznata igra u kojoj je primijenjena licitacija. Igra je vrlo brzo postala popularna i privukla je mnoge poznate osobe kao što je Lav Nikolajevič Tolstoj . Preferans se tijekom godina proširio na mnoge zemlje istočne i srednje Europe, gdje su razvijene razne inačice preferansa, pa danas imamo austrijski, grčki, mađarski, hrvatski, slovenski i preferans balkanskih zemalja. Preferans se u navedenim zemljama razlikuje od izvornog ruskog ali je ideja igre zadržana u svim inačicama.

Jeste li znali?

U preferansu ima 2 753 294 408 504 640 (da se ne zamaramo čitajući ovaj ogromni broj recimo: skoro 3 milijuna milijardi) početnih položaja karata.

Izvodi iz knjige


Sadržaj
Uvod
Osnovna pravila preferansa
Dodatna ("nepisana") pravila
Procjena vrijednosti dodijeljenih karata
Licitacija i odgovornost za licitaciju
Pratnja-privremeno partnerstvo dvojice igrača
Polazna karta prvog štiha
Signalizacija
Primjeri igre
Bodovne vrijednosti pojedinih događaja u preferansu
Primjena računa vjerojatnosti u preferansu
Testovi znanja i odgovori na testove znanja
Kodeks ponašanja u igri preferansa