Deset najljepših hrvatskih dvoraca

Kulturnu baštinu Hrvatske čine deseci dvoraca i još stotine utvrda i ljetnikovaca. Većina njih izgrađena je u srednjem vijeku. Neki od njih danas su pretvoreni u muzeje i otvoreni za javnost, a drugi u bolnice. Među hrvatskim dvorcima ima i jedan hotel, kao i dom za starije i nemoćne. Neki, nažalost, još čekaju restauraciju. Ipak, impresivno je i samo prošetati pokraj njih.

DVORAC TRAKOŠĆAN

Najposjećeniji i najatraktivniji hrvatski dvorac svakako je Trakošćan. U 14. stoljeću, kad je nastao, bio je tek mala srednjovjekovna utvrda, da bi ga obitelj Draškoviću 19. stoljeću pretvorila u rezidencijalni dvorac. Trakošćan je smješten 40-ak kilometara od Varaždina, te je danas jedan od omiljenih hrvatskih muzeja.


DVORAC VELIKI TABOR

Jedan od najbolje očuvanih srednjovjekovnih i renesansnih utvrđenih gradova Hrvatske jest Veliki Tabor. Imenom tabor označavao se ratni logor kakvi su podizani u obrani od Turaka. Ovaj dvorac gradila je obitelj Ratkaj, a njegova povijest i danas se isprepliće s legendom. Jedna od njih govori o lijepoj Veroniki Desinić, koja je zbog zabranjene ljubavi ostala zazidana u stijeni salona.

DVORAC OZALJ

Stari grad Ozalj smješten je na klisuri iznad rijeke Kupe. Prvi spomen o njemu korijene vuče iz 13. stoljeća, a uglavnom ga se povezuje s plemićkim obiteljima Zrinskih i Frankopana. U dvorac je pregrađen u 18. stoljeću. Dvorac Ozalj danas je muzej otvoren za javnost.

DVORAC PEJAČEVIĆ

U gradskom parku Našica smjestio se dvorac Pejačević podignut početkom 19. stoljeća. Podigla ga je obitelj Pejačević čije su generacije živjele unutar ovih zidina sve do Drugog svjetskog rata, kad je ova obitelj napustila Našice i Hrvatsku. Uz veliki, nalazi se i manji, prizemni dvorac, a oba su danas muzeji otvoreni za javnost.

DVORAC MAILATH

Ova bajkovita arhitektonska građa smjestila se u Donjem Miholjcu. Građena je početkom 20. stoljeća za mađarsku obitelj Mailáth. Dvorac je vrlo očuvan, te krije bogate detalje. Nažalost, nije otvoren za javnost.

DVORAC ORŠIĆ

Barokni dvorac u Gornjoj Bistri građen je od 1770. do 1775. godine za grofa Krsta II. Oršića, župana Zagrebačke županije. Otmjeni dvorac danas je bolnica za kronične bolesti djece. No, drugi dvorac obitelji Oršić, onaj u obližnjoj Gornjoj Stubici, otvoren je za javnost. Riječ je o Muzeju seljačkih buna.

DVORAC KLENOVNIK

Jedan od najvećih hrvatskih dvoraca nalazi se na obroncima Ravne gore. Obitelj Drašković izgradila ga je u 19. stoljeću i izvorno je imao 90 soba i 365 prozora. Sredinom 19. stoljeća obitelj ga je prodala kako bi zarađenim novcem obnovili dvorac Trakošćan. Danas se ondje nalazi bolnica za plućne bolesti.

DVORAC ERDÖDY

Ban Matija Gereb u 15. stoljeću podigao je dvorac u Jastrebarskom, koji će u sljedećem stoljeću postati vlasništvo plemićke obitelji Erdödy. Predmete i namještaj iz dvorca moguće je pogledati u Gradskom muzeju Jastrebarsko, ali sam dvorac nije otvoren za javnost. Ipak, zadivljujući je doživljaj prošetati engleskim perivojem koji ga okružuje.

DVORAC BEŽANEC

Na brežuljku u Valentinovu nedaleko pregrade uzdiže se dvorac Bežanec, kojeg okružuje istoimeni perivoj. Izgrađen je krajem 17. stoljeća za obitelj Keglević, a danas je preuređen u hotel.

DVORAC LOBOR

Još jedan dvorac obitelji Kegelvić iz 17. stoljeća smješten je nedaleko Zlatara. Posljednji potomak obitelji, grof Oskar Keglević, prodao ga je 1905. godine, te se preselio u Zagreb. Nakon toga mijenjali su mu se vlasnici, a danas je ondje dom za starije i nemoćne osobe.