Licitar - zaštićeno hrvatsko srce

Licitar je šareno ukrašen kolač od slatkog tijesta koji svoje korijene vuče iz srednjeg vijeka. Karakterističan je za središnje i nizinske krajeve Hrvatske, od Karlovca, preko Zagreba i Koprivnice, do Varaždina. Obrtnici koji su ih tu u 18. stoljeću izrađivali smatrali su se uglednima, a njihove licitare ponajprije je kupovalo plemstvo.


Od tada i seže običaj darivanja licitarskog srca. Mladić je njime djevojci iskazivao privrženost i ljubav, a taj je običaj ovjekovječen i u baletu Krešimira Baranovića nazvanom, naravno, Licitarsko srce. Do danas je taj običaj ostao ukorijenjen, a posebno se primjenjuje na blagdan zaljubljenih - Valentinovo.


Osim u obliku srca, licitari se izrađuju i u raznim drugim oblicima - trešnja, konja, ptice, bebe, potkove... Tradicionalno su žarko crvene boje, te su ukrašeni šećernom masom i ogledalcima. Njima se, također, ukrašavaju božićna drvca, a prigodan su poklon i u to, blagdansko doba godine.

Licitar danas predstavlja nacionalni simbol te je hrvatski tradicijski suvenir prepoznat i od strane UNESCO-a. Naime, tradicija pripravljanja ove vrste kolačića je 2010. godine upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.