Legenda o Medvedgradu – Crna kraljica

Zagrebačka gora krije mnoge tajne svoje duge i bogate prošlosti, a ona o Medvedgradu i Crnoj kraljici zasigurno je jedna od najpoznatijih legendi.

Medvednica je planina sjeverno od Zagreba. Poznata je po prekrasnoj prirodi, dugim i raznovrsnim planinarskim stazama, Medvedgradu, špilji Veternici, te vrhu Sljemenu i planinarskim domovima. Zagrebačka gora pruža savršen bijeg iz glavnog grada u mirno i opuštajuće okruženje. Omiljeno je mjesto za odmor brojnih stanovnika Zagreba i njegove okolice. Barbara Celjska, poznatija kao Crna kraljica, jedna je od najpoznatijih stanovnica slavnog Medvedgrada. Još kao dijete, s navršenih 13 godina, udala se za Žigmunda Luksemburškog. Cijeli je život nosila dugu crnu kosu te crnu odjeću. Bila je poznata i po crnim rukavicama koje je navodno nosila kako bi joj dragi ljubimac gavran bio stalno na ruci. On je zapravo bio njezina prava ljubav, no kletvom je postao gavran. Gavran joj je bio jako vjeran te je ljudima koji su joj se zamjerili kopao oči te ih ranjavao kandžama. Vodila je dosta buran i razuzdan život. Supruga je rijetko viđala jer se on intenzivno bavio politikom i širenjem kraljevstva. Ona mu je bila podrška u političkom životu, no u ljubavnom si nisu baš bili vjerni. Brojni ljubavnici bili su dio njezina života, a kada bi se nekog od njih zasitila, bacila bi ga s najviših kula. Postoje i priče o tome da je bila vještica, da se bavila alkemijom i crnom magijom. Navodno je sebe i Medvedgrad prodala vragu kako bi blago spasila od Turaka i njihova osvajanja. Nakon što su se Turci povukli i Medvedgrad je opet bio siguran plaćala je seljanima da ju spase od dogovora s vragom. Netko je trebao napraviti tri kruga oko Medvedgrada noseći ju na rukama. To je bilo nemoguće s obzirom na sve prepreke koje je vrag postavio, a brojni su seljani izgubili život pokušavajući.

Kruže priče kako njezino blago i danas postoji zakopano u podzemnim tunelima koji vode od Gradeca i Kaptola prema Medvedgradu. Crna kraljica u tijelu zmije vjerno čuva svoje bogatstvo. Postoji samo jedno pitanje – tko je dovoljno hrabar da se suoči s moćnom vladaricom i potraži njezino blago?