Picigin - najSPLITskiji sport na svijetu

Picigin je amaterski sport koji se igra u moru, na dubini od deset do dvadesetak centimetara. U igri obično sudjeluje pet igrača, ali nema protivnika niti pobjednika. Cilj je zadržati loptu u zraku, ali poseban naglasak pritom se stavlja na brzinu igrača, kao i na umjetnički dojam koji ostavlja svojim potezima.


Loptu bi možda bolje bilo nazvati "balun", te naglasiti da se ovaj sport originalno ne igra baš bilo gdje, već isključivo na splitskoj plaži Bačvice. Picigin su tamo, vjeruju Splićani, prije stotinjak godina donijeli studenti iz Praga.


Legenda ide otprilike ovako - donijeli su naramak lopti i razbacali ih po gradu, mali Splićani, buduće nogometne i vaterpolo zvijezde, zaigrali su s njima nogomet i vaterpolo, ali jedna od lopti zalutala je na Bačvice, te se s kopna s vremenom preselila u more. S vremenom ta se lopta smanjivala, a kad je došla na promjer od sedam centimetara možemo reći da je službeno nastao picigin.


Picigin se danas igra u gotovo svako doba godine. Za ovaj sport nikad nije prehladno niti pretoplo, a oni koji ga igraju čak i usred zime smatraju ga svojim zaštitnim znakom. Koliko je Splićanima picigin važan uvidjelo je i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, te ga je 2013. godine, izmjenama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, zaštitilo kao službeno nematerijalno kulturno dobro.