Poljica i Poljički statut

Dio Dalmacije podno planine Mosor naziva se Poljica. To je skupina sela bogate i značajne povijesti, no ovaj je prostor vjerojatno najpoznatiji po slavnoj Poljičkoj republici, važnom Poljičkom statutu te vrlo ukusnom tradicionalnom jelu - soparniku.

Iako ostaci pronađeni na području Poljica ukazuju na to da je prostor bio naseljavan još od kamenog doba, najzanimljiviji dio povijesti ovog prostora čini Poljička republika koja se od trinaestog stoljeća prostirala prostorom današnjih Poljica. Navedena Republika do danas je ostala posebna po svom naprednom administrativnom i društvenom uređenju. To posebno uređenje bila je činjenica da je Poljičkom republikom vladao puk. Svake godine o blagdanu Svetog Jure glasanjem se birao novi vođa - poljički knez.

Poljički statut sastavljen je 1440. godine, a nadopunjen 1475. godine. Napisan je posebnim pismom – poljičicom, vrstom hrvatske ćirilice koja sadrži brojne lokalne posebnosti. Poljički statut odražava društveno ustrojstvo poljičke zajednice u razvijenom srednjem vijeku. U mnogim primjerima prikazuje svakodnevni život ljudi. Govori o životu u kućnim zajednicama, nasljeđivanju, odnosu poljodjelstva i stočarstva, zaštiti od divljih životinja, vrijednostima pokretnina i nekretnina, održavanju javnih puteva, trgovini, o spolnome moralu, klevetama i zlostavljanju žena. Uz Vinodolski zakon, Poljički je statut najvrjedniji hrvatski normativni pravnopovijesni spomenik.

Poljički soparnik pekarski je proizvod izrađen od mekog pšeničnog brašna, blitve, crvenog luka, maslinovog ulja, češnjaka, soli i vode. U prošlosti je soparnik bio jedno od osnovnih jela siromašnijih stanovnika Poljica te je bio poznat samo u tom kraju. No danas je zaštićen proizvod i delicija koja svjedoči o nekadašnjem načinu života na selu. Ovo jelo se pripremalo u dane posta i uoči blagdana. Ovo jednostavno jelo prenosilo se (te se i danas prenosi) s generacije na generaciju. Od skromnih sastojaka poljičke domaćice napravile su posebno jelo.

Pročitajte više: