Igre prijestolja vodile su se na hrvatskim zidinama

Stare jezgre hrvatskih gradova još od antičkog vremena ostavljaju bez daha domaćine i putnike namjernike, neke od njih uvrštene su čak na UNESCO-ov popis svjetske baštine, a dio ih se pojavljuje u jednoj od najpopularnijih svjetskih serija - "Igri prijestolja". Ovo posljednje toliko je doprinijelo njihovoj popularizaciji da tisuće turista hrle u Hrvatsku upravoiz tog razloga, a turističke agencije nude ture koje obilaze lokacije na kojima je serija snimana.

Svakako najpopularniji među njima jest Dubrovnik, koji u ovoj svjetski popularnoj seriji već godinama "glumi" Kraljev grudobran, glavni grad Sedam kraljvstava. Dok su se u Ulici sv. Domonika odvijala smaknuća, etnografski muzej poslužio je kao bordel. Još čitav niz lokacija sa srednjovjekovnih dubrovačkih zidina bio je inspiracija tvorcima serije, kao i dubrovački otok Lokrum, šestotinjak metara udaljen od kopna, te od Dubrovnika 20-ak minuta udaljen aboretum Trsteno.

Dioklecijanova palača, hrvatski spomenik kulture koji se nalazi na UNESCO-ovu popisu zaštićene baštine, također se pojavljuje u ovoj popularnoj seriji i to u scenama u kojima je snimana Daenerys Targaryen sa svojim zamjevima. Osim Splita, kao lokacija za njezinu prijestolnicu Meereen, poslužila je tvrđava Klis.

Rimski Grad Trogir još je jedna hrvatska lokacija koju je UNESCO uvrstio u svoj popis svjetske baštine, a koja je svoje mjesto našla i u "Igri prijestolja". Ovaj grad je sa svojom impozantnom katedralom i tvrđavom poslužio kao trgovačka luka Qart u kojoj su zarobljeni Daeneryni zmajevi, a neke od scena snimale su se i u impresivnom samostanu sv. Dominika.

Kaštel Gomilica i predivan renesansni hrvatski grad Šibenik poslužili su kao set za grad Bravoos u koji se u četvrtoj sezoni uputila Arya Stark. Kao stanovnici Bravoosa, i Šibenčani su kroz povijest bili vješti moreplovci i mačevaoci što je zajedno sa zadivljujućim hrvatskim zidinama dodatno doprinijelo autentičnosti serije.