Sve o sinjskoj alci na jednom mjestu

OSNOVNO O ALCI

Sinjska alka je hrvatska viteška igra kojom se slavi pobjeda nad turskim osvajačima. Održava se svake godine u nedjelju u prvoj polovici mjeseca kolovoza u Sinju. Mačkule, starinski top koji se rano ujutro oglasi s tvrđave označava početak Alke, a slijede im budnica koja se svira sinjskim ulicama, te okupljanje alkara i naroda. Sama utrka započinje u poslijepodnevnim satima. 

PRAVILA

U ovom viteškom nadmetanju sudjelovati može najmanje 11, a najviše 17 alkara. Jahač na konju u punom trku prolazi trkalište dužine od 160 metara, pri čemu se tolerira vrijeme do 12 sekundi. Cilj mu je kopljem pogoditi središte alke, kolut od kovanog željeza s četiri prazine, a koja je postavljena na visini od 3,32 metra. Onaj tko u tri utrke prikupi najviše bodova postaje slavodobitnik. Svaki pogodak "u sridu" slavi se oglašavanjem limene glazbe, kao i pucnjevima iz mačkula, a valja i napomenuti kako tijekom trke alkaru ne smije otpasti niti jedan komad opreme. Ako se to ipak dogodi, alkar eventualno može od alkarskog vojvode dobiti pravo na ponovnu trku. 

SUDIONICI

U Alci mogu sudjelovati isključivo muškarci i to žitelji Sinja i Cetinske krajine. Alkarsku povorku čine vojvoda, četa alkara, četa momaka i pratnja. Na čelu alkarske čete je alajčauš, dok alkarske momke predvodi arambaša. Alkari nose starinsku vitešku odoru, te su srebrom i zlatom ukrašeni i njihovi konji. Momci su, pak, odjeveni u starinsku narodnu nošnju, dok članovi časnog suda nose svečana tamnoplava odijela. Inače najmanje dva člana časnog suda moraju imati prebivalište u Cetinskoj krajini.

VREMENSKA CRTA

14. kolovoza 1715. - Na taj dan 700 sinjskih vojnika obranilo se od 60.000 vojnika predvođenih turkim zapovjednikom Mehmed-pašom Čelićem. Tome u čast Sinjani su utemeljili ovu vitešku igru. 

1784. - Iz te godine potječe sonet kojeg je na talijanskom jeziku ispjevao splitski liječnik i glazbenik Julije Bajamonti, a koji predstavlja najstariji pisani spomen o Sinjskoj alci. 

10. veljače 1798. - Najstariji službeni spis u kojem se spominje sinjska alka zapravo je pismo što ga je austrijski povjerenik grof Rajmund Thurn poslao sinjskom zapovjedniku Jakovu Grabovcu. 

15. studenog 2010. - Sinjska alka upisana je na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi

1818. - Sinj je te godine posjetio car Franjo I. U čast tom posjetu priređena je svečana Alka, a car je slavodobitnika nagradio briljantnim prstenom vrijednim 800 forinta. 
1. ožujka 1832. - Povodom puštanja iz zatvora jednog Sinjanina, Alka se na ovaj datum održava u Splitu. Povijest svjedoči kako se Alka još tri puta održala izvan Sinja - 1922. u Beogradu, 1946. u Zagrebu i 2017. u Vukovaru.