Samoborska kremšnita
Samoborska kremšnita je zasigurno jedan od naprepoznatljivijih simbola Samobora, a posjet Samoboru neizostavno uključuje i odlazak na kremšnite.

Kremšnita je slastica koja se sastoji od žućkaste kreme od tučenih jaja i lisnatog tijesta. Postoji više vrsta kremšnita po regijama, pa tako postoje, primjerice, zagrebačka i bledska kremšnita koje se od samoborske razlikuju u sastavu i izgledu.

Tvorac samoborske kremšnite je Đuro Lukačić, koji je 1920-ih godina izučavao zanat u Zagrebačkim slastičarnicama, susrećući se s različitim recepturama slastica. Po povratku u Samobor, smislio je novu recepturu i tako je nastala poznata samoborska kremšnita. Prva slastičarnica u kojoj su se mogle kušati kremšnite bila je, naravno, u Samoboru, u vlasništvu Đurinog brata Marka Lukačića.

Originalan Lukačićev recept su Višnja Vukmanović i Branka Žganjer prenijele u slastičarnicu „U prolazu“ i „Kavanu Livadić“ gdje se i danas mogu kušati originalne samoborske kremšnite. Zbog važnosti i prenošenja tradicije ove slastice, samoborska kremšnita je početkom 2021. godine dobila status nematerijalnog kulturnog dobra.


Saznajte više: