Marunada - jesenska čarolija u jednoj riječi
Maruni su pitomi kesteni, koji se od običnih kestena razlikuju po tome što su veći, svjetliji i slađi, te se njihova ljuska lakše odvaja. Maruni su nastali križanjem domaćih divljih kestena i sadnica koje su lovranski pomorci donijeli iz dalekoistočnih zemalja. Posebno popularni bili su u 19. stoljeću, kad su bili traženi diljem Europe - od Italije, preko Austrije, do Njemačke. 

Prirodno stanište im je na Opatijskoj rivijeri, posebno u okolici gradića Lovrana. Upravo se ondje već desetljećima svake jeseni održava festival posvećen upravo marunu. Prva marunada održana je 1973. godine i otada broj posjetitelja, bilo domaćih, bilo inozemnih samo raste. Britanski dnevni list Guardian marunadu je 2010. godine uvrstio u top deset europskih jesenskih gastronomskih festivala. 

Marunada započinje polovicom listopada, traje do kraja mjeseca, te se, osim u Lovranu, održava i u okolnim selima. Tijekom manifestacije mogu se kušati i naučiti razni recepti od maruna. Kolači i torte, palačinke, pite, kao i gulaš od maruna samo su neka od jela koja stanovnicima Lovrana nikad neće dosaditi. Ipak, mnogi najviše vole obične, pečene marune. 

Lovranska manifestacija izvrsna je prilika za promociju ostalih gastronomskih delicija ovog kraja, kao i za kušanje rakije od meda i domaćeg mladog vina. Priredba ima i glazbeni i sportski karakter koji zaokružuje cijelu priču i osigurava jedinstven jesenski doživljaj.