Najbolji hrvatski riblji recepti
Hrvatska je mediteranska zemlja, pa ne čudi obilje ribljih delicija. Hrvatska je, k tome, i katolička zemlja, te u danima nemrsa uoči najvećih katoličkih blagdana na obiteljskom stolu prevladavaju razni riblji specijaliteti. Neke od njih svakako vrijedi izdvojiti. 

GREGADA je jedno od najstarijih ribarskih jela, koje se dodatno može opisati i najjednostavnijim. Najpoznatija je hvarska gregada. Nasjeckani crveni luk i češnjak pripremaju se na maslinovom ulju. To se zalije bijelim vinom, te se potom slaže red krumpira, red bijele ribe. Nekad se koristila sitnija riba, koja se nije mogla iskoristiti na gradelama. 

BRUDET je, kao i gregada, jušno jelo od ribe. No, brudet sadrži više vrsta ribe, najčešće ugor, grdobinu i škarpinu, ali i druge morske plodove, poput lignji, škampi i sipe. Svi ti sastojci kuhaju se u umaku od pelatija od rajčice, a uglavnom se poslužuju uz palentu, u nekim dijelovima Hrvatske nazvanu žganci ili pura. 

FIŠ PAPRIKAŠ je slavonsko-baranjski specijalitet pripremljen od riječne ribe. Najčešće su to šaran, som i štuka. Kao i morske inačice ribljih jela, paprikaš se priprema na vinu, te uz dodatak umaka od rajčice. No, njegova posebnost je ljuta papričica. Poslužuje se uz domaće široke rezance. 

Uz ove riblje recepte, valja spomenuti još nekoliko morskih delicija omiljenih turistima koji posjete Jadran. To su lignja, sipa, škampi i školjke. Lignje su najpopularnije pržene na kolutiće te poslužene s pomfritom, ali i na žaru kakve se odlično slažu s domaćom blitvom i krumpirom. Sipa je, pak, omiljena u crnom rižotu, dok se škampi i školjke uglavnom pripremaju u dvije inačice, na žaru ili na jušno, na Jadranu popularnije nazvano "na buzaru". 

Sva ova jela posebno su ukusna ako je doista riječ o hrvatskom ulovu, umjesto o uvoznim proizvodima. Dodatnu notu posebnosti daje i činjenica da je riječ o svježim, tek ulovljenim namirnicama.