Svaka hrvatska regija ima svoj sir
Hrvati se doista, bez lažne skromnosti, mogu pohvaliti vrhunskom kvalitetom sireva. Koji god kraj zemlje posjetili, moći ćete uživati u domaćim sirevima, bilo kravljim, ovčjim ili kozjim

Najpoznatiji, ili barem najnagrađivaniji hrvatski sir svakako je PAŠKI SIR. Proizveden je od ovčjeg mlijeka autohtone paške ovce, koja siru daje posebnu aromu. Mladi paški sir dozrijeva do godinu dana, dok stari dozrijeva duže. U obje verzije u konačnici teži oko dva kilograma. 

Kako na Pagu, tako većinom na svim hrvatskim otocima proizvode se uglavnom ovčji sirevi. Nešto sjevernije, u planinskim područjima Hrvatske preferiraju se kravlji mliječni proizvodi. Tako je lički ŠKRIPAVAC još jedan od najpopularnijih sireva Lijepe naše. Rjeđe se, doduše, priprema od ovčjeg, pa čak i kozjeg mlijeka, ali originalan škripavac pripremljen je od kravljeg mlijeka. Jede se svjež, svega tjedan dana od sirenja, a ime je dobio po teksturi zbog koje škripi pod zubima. 

Još jedan lički sir je BASA, za kojeg domaće stanovništvo kaže da je nastao biranjem najlakšeg puta. Ovaj meki sir, naime, nastaje prilično jednostavnim kuhanjem mlijeka, uglavnom kravljeg, i vrhnja. Najčešće se poslužuje s također tradicionalnim, ličkim polama. 

Malo sjevernije, u okolici Karlovca, točnije u Tounju rađa se TOUNJSKI SIR. Ovaj kravlji sir, baš kao i škripavac, oglašava se pod zubima, ali za razliku od ličke inačice, riječ je o dimljenoj verziji

Slavonija i Zagorje dom su SVJEŽIH SIREVA, najčešće kravljih, koji se poslužuju uz razne mesne delicije. Također, osnova su tradicionalnih slastica, od štrukli i međimurske gibanice, pa do domaćih pita i savijača. Jedan od najpoznatijih je Zagrebački sir s tradicijom dužom od stoljeća. 

Kad se govori o hrvatskim sirevima, ne smije se zaobići bjelovarski kraj. DIMSI i PODRAVEC polutvrdi su sirevi nastali 70-h godina prošlog stoljeća te se do danas zadržali kao zaštitni znak ovog područja. 

Brojne nagrade tijekom godina osvajali su istarski sirevi. Najpoznatiji među njima je ISTARSKI OVČJI sir, koji zajedno s maslinovim uljima i vinima ovog podneblja tvori posebnu gastronomsku ponudu.