Poljički soparnik
Poljički soparnik je tradicionalno jelo koje potječe iz Poljice, nekadašnje Poljičke Republike, gdje se priprema stoljećima, prema nekim izvorima još od doba Turaka. Soparnik je okruglog oblika, promjera obično 90 – 110 centimetara zavisno o veličini „sinije“ (drvena ploča na koju se stavlja tijesto), a radi se od tijesta s tankim nadjevom od blitve i luka.

Soparnik se peče u tipičnoj otvorenoj peći („komin“) sa žarom a po tradicionalnom načinu pripreme prekriva ga se pepelom čime dobiva karakterističan izgled. Nakon što je gotov, soparnik se premazuje maslinovim uljem i posipa sitno rezanim češnjakom. Još jedna posebnost soparnika je u načinu rezanja; reže se na rombove i tako poslužuje.

Iako je tradicionalno slovio kao posno jelo za siromašne, danas se smatra poslasticom koja je obavezno prisutna na različitim svečanostima u Dalmaciji. Zbog spoja tradicije i gastronomije te prenošenja tajni pripreme s generacije na generaciju soparnik se nalazi na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara pri UNESCO-u i Ministarstvu kulture. Uz to, dodijeljena mu je zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla na razini Europske Unije.

Saznajte više: