Ove specijalitete možete kušati samo u Hrvatskoj
Zahvaljujući klimatski raznolikim regijama, ali i stoljećima stranih utjecaja, kulinarstvo u Hrvatskoj danas je vrlo širok pojam, koji obuhvaća planinsku, kontinentalnu i mediteransku kuhinju obogaćenu talijanskom, francuskom, austro-ugarskom i otomanskom notom. Istodobno, hrvatska gastronomija ima ono nešto svoje što niti jedno nepce ne može poreći. Sljedeći originalni hrvatski recepti dokaz su te posebnosti. 

SOPARNIK, točnije nazvan Poljički soparnik s obzirom da je riječ o specijalitetu dalmatinskih Poljica, u osnovi je jednostavno jelo koje se sastoji od blitve, mladog luka, peršina, češnjaka i maslinovog ulja između dva sloja najjednostavnijeg tijesta. Nekad je soparnik smatran jelom siromaha, jer se najčešće pripremao u danima posta, poput Badnjaka ili Velikog petka. Danas je to delicija elitnih restorana. 

SINJSKI ARAMBAŠIĆI spoj su sjevernoeuropskih i istočnih utjecaja, ali oblikovani na specifičan, sinjski način. Dok je kiseljenje kupusa u naše krajeva doneseno sa sjevera, Turci su nas naučili običaju motanja mesa u sarmice. Ipak, Sinjani meso ne melju, već ga sjeckaju nožem, te ga, umjesto s rižom, miješaju sa sušenim mesom, muškatnim oraščićem, klinčićem i cimetom. Zamotani u kupus stvaraju arambašiće, tako nazvane po harambašama, vođama čete alkarskih momaka, s obzirom da su se sarmice slagale u glinene posude kao vojnici. 

BRAČKI VITALAC jelo je od janjećih iznutrica pripremljeno na jedinstven način. Janjci se jedu dok još nisu okusili travu, već samo majčino mlijeko. Iznutrice nabodene na tanak, dugačak ražanj, dodatno obogaćene morskom soli i aromatičnim začinima okreću se na vatri oko sat i pol. Rezultat je neodoljiva kombinacija sočnosti i hrskavosti. 

ZAGORSKI ŠTRUKLI su, po mišljenju mnogih, zaštitni znak gastronomske ponude Zagorja, ali i glavnog grada Hrvatske. Kremasti nadjev od sira zamotan u svježe razvučeno tijesto predstavlja recept za ovo jednostavno jelo, koje može biti pripremljeno na slani ili slatki način. Neki kažu da najbolje štrukle pripremaju bake, dok drugi tvrde da su najbolji oni koje pripremite sami. 

DALMATINSKA PAŠTICADA je jelo od goveđeg, ponekad i junećeg buta, koje se kuha nekoliko sati i to nakon čitavog dana mariniranja u octu ili vinu. Servira se s također tradicionalnim njokima i nezaobilazan je specijalitet ljubitelja gastronomije. 

PEKA ne podrazumijeva određene sastojke, već način pripreme jela. Naime, riječ je o pripremanju hrane u "kominu" - zdjela sa sastojcima stavi se u kamin zagrijan od vatre, te se po njoj posipa žar. Omiljeni specijaliteti pripremljeni pod pekom su teletina, janjetina i hobotnica. Najčešći prilog je krumpir pripremljen, naravno, pod pekom.