Njegovo veličanstvo - Istarski tartuf
Godinu po godinu, približavamo se čitavom stoljeću od otkrića istarskog tartufa u Motovunskoj šumi. Te davne 1929. godine šumari su uočili kako divlje svinje iz zemlje vade, a potom i žvaču nekakav smrdljivi gomolj. Kasnije će saznati da je riječ o skupocjenoj namirnici francuske i talijanske kuhinje. Od tada do danas, glas o motovunskom tartufu proširio se cijelim svijetom, a Istra je postala njegova prijestolnica. 

Svaki kutak Motovunske šume danas je dobro znan tamošnjim lovcima i njihovim uvježbanim psima, koji jutrima, dok vlažna zemlja još pojačava mirise, tragaju za "suhim zlatom". Istarska zemlja ondje krije dvije vrste ove cijenjene i vrlo rijetke gljive - crni i pikantniji bijeli tartuf. Bijeli tartuf je najcjenjeniji i dozrijeva od rujna do siječnja. Crnih tartufa ima nekoliko vrsta, među kojima je omiljeni crni plemeniti tartuf koji raste od siječnja do proljeća. 

Gotovo da nema restorana u Istri koji ne nudi deliciju od tartufa ili s dodatkom tartufa. Možda najpoznatiji specijalitet su istarski fuži s tartufom. No, Istrijani, kao i njihovi gosti, obožavaju ih i u raznim mesnim jelima, s jajima, krumpirom, na pizzi, kao i u slasticama. Tartuf je, također, oplemenio ostale zaštitne znakove istarske gastronomije, pa je tako moguće kušati maslinovo ulje ili istarski ovčji sir s tartufima

Zahvaljujući tartufu, Istra je upisana i u Guinnessovu knjigu, kada je tamošnji ugostitelj Giancarlo Zigante sa svojom kujicom Dianom 1999. godine nedaleko Buja ubrao dotad najveći tartuf težak 1,31 kilograma. 

Upravo Ziganteov restoran u mjestu Livade, podno Motovuna, mogao bi se smatrati centrom tartufa. Ipak, to je tek jedan od restorana kojem je dodijeljena jedinstvena oznaka izvrsnosti, Pravi tartuf - Tartufo vero, čiji su vlasnici svi oni koji tartufe pripremaju po najvišim gurmanskim standardima.