Iločki traminac

Hrvatska je zemlja čija vina osvajaju nepca ne samo u domovini, već i daleko izvan njezinih granica. Izuzetno poznate i popularne sorte su istarska malvazija, kutjevačka graševina, dingač s poluotoka Pelješca i brojna druga, ali sorta koja ima puno pravo nazivati se kraljevskom svakako je iločki traminac. Iločki traminac je vrhunsko suho vino proizvedeno u Iločkim podrumima u vinogorju Srijem u Hrvatskom Podunavlju. Ručno ubrano najbolje grožđe pretvara se u vino zlatno žute boje.

Proizvodnja vina na ovom je području zastupljena još od antike, točnije od vremena rimskog cara Marka Aurelija Probusa (3. st. pr. Kr.). Početkom 18. stoljeća talijanska plemićka obitelj Odescalchi najboljem vinogradskom položaju na ovom prostoru daje ime Principovac. Uskoro obitelj Odescalchi na Principovac donosi prvi trs traminca iz Južnog Tirola što je označilo početak povijesti ove vrhunske iločke sorte. Sa završetkom Drugog svjetskog rata došlo je do nacionalizacije, no ona nije označila prestanak tradicije proizvodnje vina Iločkih podruma. Godine 1953. slavila se krunidba kraljice Elizabete II., a na njoj se posluživao traminac vrhunski iz berbe 1947. Ovo je vino ostavilo izuzetan dojam na britanskom dvoru jer se ponovo pilo 2012. godine prilikom obilježavanja dijamantnog jubileja, odnosno 60 godina vladavine kraljice Elizabete II. Iločki traminac ponovo pronašao put do Londona na krunidbi Charlesa III. godine 2023.

U Domovinskom ratu Iločki podrumi našli su se pred opasnosti vojnika JNA koji su znali koliko su vrijedna ova vina. Zahvaljujući domišljatosti podrumara Franje Volfa, ovo je hrvatsko blago spašeno. Ovaj je junak došao na ideju da se u dio podruma spremi 8000 najvrjednijih arhivskih vina i da se taj prostor zazida kako ih okupatori ne bi pronašli. Iako se mnogo vina u tom periodu popilo, prolilo i ispeklo u rakiju, zahvaljujući gospodinu Volfu ona najvrjednija vina ipak su spašena.


Saznajte više: