Hrvatska vinska priča kroz brojke
2500 GODINA
Toliko je duga tradicija proizvodnje vina u Hrvatskoj. Pet stoljeća prije Krista drevni grčki doseljenici kultivirali su grožđe na južnodalmatinskim otocima Visu, Hvaru i Korčuli. 

760.000 HEKTOLITARA
Ukupna proizvodnja vina u Hrvatskoj. Proizvodnja vina sa zaštićenom oznakom izvrsnosti iznosi 500.000 hektolitara, te tako čini čak 59 posto ukupne hrvatske proizvodnje vina. Sortna vina u ukupnoj proizvodnji zastupljena su sa 6,4, a ostala s 34,4 posto (podaci DSZ za 2017. godinu).

22 LITRE
Godišnja potrošnja vina u Hrvatskoj premašuje milijun hektolitara, dok prosječna potrošnja po stanovniku iznosi 22 litre godišnje (podaci DSZ za 2017. godinu).

STOTINU SORTI
U hrvatskim vinogradima moguće je pronaći stotinjak sorti vina. Ipak, predvodi graševina, dok je slijede plavac mali i istarska malvazija. 

106 SVJETSKIH MEDALJA
Hrvatska vina na najprestižnijim svjetskim natjecanjima godišnje osvoje stotinjak prvih nagrada. Konkretno, u 2017. godini ta postignuća odnose se na točno 106 svjetskih medalja. 

4500 EURA
Po toj je cijeni svojedobno prodana velika, devetolitarska boca Dingača Saint Hills berbe 2010. Riječ je bila o dražbi na humanitarnoj večeri zaklade za pomoć djeci bez roditelja. Inače, butelja ovog plavca malog stoji 500 eura, te se ponosi zlatnim medaljama.