Autohtone vinske sorte
Hrvatsko tlo od davnina je poznato kao pogodno za uzgoj brojnih sorta vinove loze. Njegova raznolikost od istarske crvenice, dalmatinskog krša pa sve do slavonske crnice utjecalo je na to da Hrvatska broji oko 130 autohtonih sorti vinove loze. U daljem tekstu navedeno je nekoliko najpoznatijih autohtonih sorti.

PLAVAC MALI
Plavac mali je svakako najpoznatija sorta crnog vina Hrvatske, ako ne i najpoznatije od svih domaćih vina. Autohtona je sorta srednje i južne Dalmacije, a vrhunska vina plavca dolaze s Pelješca, južne strane Hvara te određenih dijelova otoka Brača i Visa. Zanimljivo je kako je ovo sorta čije vino vrlo rijetko nosi naziv sorte, već dobiva naziv najčešće prema geografskom položaju. Tako se u prodaji nalazi kao Dingač ili Postup, što su dijelovi poluotoka Pelješca gdje se uzgaja sorta. Samo vino tamne je boje, trpkog okusa te se lako prepoznaje po svom mirisu poznatom po mošusnim notama. Poslužuje se ohlađeno, uz morske specijalitete sa žara te tamna pečena mesa i divljač.

(VRBNIČKA) ŽLAHTINA
Ovo bijelo vino proizvodi se od autohtone sorte žlahtina bijela. S obzirom da navedena sorta uspijeva samo na Vrbničkom polju otoka Krka, s razlogom je sinonim za žlahtinu – Vrbnička žlahtina. Ime je dobila prema općeslavenskom pridjevu plemenit. Samo vino svijetložute je boje te ima posebnu svježinu okusa za koju se smatra da je posljedica nešto hladnije klime Sjevernog Jadrana. Najčešće se servira uz ovčji sir, riblja jela te jela od bijelog mesa.

TERAN
Teran je autohtona istarska sorta crnog vina koja je dugi niz godina bila glavna istarska sorta. Vrlo dobro uspijeva na crvenom tlu Istre. Ima specifičnu crvenu boju nalik rubinu, mirisom dominira nota maline, a zbog visokog udjela kiselina okus je pun i robusan. Iz tog razloga često ga se servira uz mesna jela, a posebno jela s divljači.

Korisne poveznice: