Kraš

Kraš, prehrambena industrija d.d. najveći je proizvođač konditorskih proizvoda u Hrvatskoj i jedan od najvećih u jugoistočnoj Europi. Već više od 110 godina proizvodi razne kakao i bombonske proizvode, vafle i kekse. No kako je sve počelo?

Davne 1911. godine udruženi Julije König i Slavoljub Deutsch osnovali su tvornicu Union u Zagrebu. Dokaz o kvaliteti njihovih proizvoda jest naslov „kraljevskog dvorskog dobavljača“ koji Union dobiva već 1913. kada postaje dobavljač za kraljevski dvor Austro-Ugarske. Do početka Drugog svjetskog rata Union se modernizira i proširuje proizvodnju. Započela je strojna proizvodnja bombona, a od sredine 1930-ih proizvode se bomboni s crtom 505 i najtanje čokoladice na svijetu od samo 15 g koje će kasnije postati Životinjsko carstvo. 1935. Union dobiva jedan od svojih najpoznatijih slogana „Bilo kuda Ki-Ki svuda“.

Nakon Drugog svjetskog rata Union, Bizjak i drugi manji proizvođači konditorskih proizvoda ujedinjuju se u Kraš, nazvan po antifašističkom borcu Josipu Krašu. U 1950-ima nastaju neki od Kraševih najpoznatijih slatkiša, poput Domaćice, Bajadere i Životinjskog carstva. U 1960-ima Kraš je proslavio svoj 50. rođendan, a 1970-e godine obilježili su priznanje za kvalitetu proizvoda i novi omiljeni proizvod – Kraš Express. Do kraja 1990-ih Kraš se modernizirao, postao dioničko društvo, a proizvodni pogoni koji su dotad bili raštrkani po Zagrebu ujedinjuju se u veliko postrojenje na Ravnicama. Slatkiši koji su obilježili 90-e su Bananko i Dorina čokolada.

Ubrzo Kraš postaje veliki izvoznik – neki od njegovih proizvoda mogu se naći čak i u dalekoj Americi. Kraš je jedan od najvećih giganata hrvatskog gospodarstva, njegov temeljni kapital iznosi oko 600 milijuna kuna. 2018. Kraš je imao 2600 zaposlenika te mu je prihod iznosio 1 milijardu kuna. 2019. većinski vlasnik Kraša postaje Mesna industrija Braća Pivac.

Saznajte više: