Ledo

Ledo je najveći hrvatski distributer smrznute hrane i sladoleda. Ledo je osnovan 1958. godine u sklopu Zagrebačke mljekare. U početku je Ledo proizvodio oko 2 milijuna sladoleda godišnje, ali je svake godine potražnja za sladoledima bila sve veća. Zbog toga je 1965. godine osnovana Ledo tvornica koja djeluje samostalno. U isto vrijeme počinje proizvodnja raznih drugih proizvoda kao što su smrznuto voće i povrće, lisnato tijesto, smrznute torte i razni drugi proizvodi. Ono po čemu je Ledo oduvijek prepoznatljiv je medvjedić Ledo medo koji od 1964. godine ukrašava omote Ledovih proizvoda.

Prvi proizvedeni sladoled koji je vjerojatno i dan danas najpoznatiji Ledov sladoled je Snjeguljica. Riječ je o sladoledu od vanilije s hrskavim kakao preljevom. Snjeguljicu ubrajamo u Ledove klasike, zajedno s ružičastim Bubijem s okusom žvakaće gume i Silk Milkom, sladoledom od vanilije s preljevom od čokolade i lješnjaka i s punjenjem od jagode u sredini. Ostali iznimno poznati sladoledi su King, Macho, Kontiki, Capri, Njofra, Rumenko, itd. Uz navedene sladolede na štapiću, Ledo proizvodi i sladolede u kornetu, Twice i Quattro sladolede u kutijama koji sadrže više okusa te Ledo torte od sladoleda. Smrznuta hrana koju Ledo proizvodi uključuje ribu, voće i povrće, tijesta, razne vrste mesa te gotova jela kao što su lasagne i rižota.

Ledo je privatiziran 1992. godine. Kompanija tada postaje dioničko društvo čiji većinski dioničar 1994. godine postaje Agrokor. S godinama Ledo se širi izvan Hrvatske kupnjom bosanskohercegovačke tvornice sladoleda u Čitluku, mađarske tvornice sladoleda Baldauf Kift, preuzimanjem crnogorske robne marke Sun i većinskog udjela u beogradskom poduzeću Frikom. Danas je Ledo u vlasništvu britansko-američke tvrtke Nomad Foods i zapošljava oko 1100 djelatnika.

Pročitajte više: