Podravka

Podravka je hrvatska prehrambena i farmaceutska kompanija čije se sjedište nalazi u Koprivnici. Davne 1934. godine braća Marijan i Matija Wolf osnovali su u Koprivnici radionicu za preradu voća i proizvodnju pekmeza koja je 1947. godine postala društveno vlasništvo i dobila ime Podravka koje nosi i danas.

S vremenom je Podravka na tržište plasirala sve više proizvoda, a među najpoznatijima su Vegeta, izvorni hrvatski proizvod koji se sastoji od mješavine začina i nekoliko vrsta sušenog povrća, Lino proizvodi od kojih su najpoznatiji Čokolino, Lino žitarice i Lino Lada, a čije je zaštitno lice medvjedić Lino, Dolcela proizvodi – brzi i ukusni deserti, i mnogi drugi. Ova kompanija nije posvećena isključivo proizvodnji prehrambenih proizvoda, već se bavi i proizvodnjom lijekova. U sklopu Podravke je i farmaceutska tvrtka Belupo osnovana 1970-ih godina u Ludbregu. Podravka također proizvodi i prirodnu izvorsku vodu Studenu, a s godinama sve više proširuje proizvodnju i svoju lepezu brandova, a između ostalog, kupuje i brandove Eva i Lero. U čast Zlati Bartl, koja je 1957. godine u Podravkinom laboratoriju napravila prvu Vegetu, Podravka je osnovala zakladu „prof. Zlata Bartl“ čija je svrha ulaganje u mlade hrvatske istraživače i znanstvenike.

Podravka se već 1967. proširila i na inozemno tržište, a prve zemlje u koje je počela izvoziti svoje proizvode bile su Mađarska i Rusija. Danas Podravka zapošljava preko 6000 djelatnika, izvozi svoje proizvode na sve naseljene kontinente u stotinjak država te se ubraja u vodeće hrvatske internacionalne kompanije. Dodatno se učvrstila kao prehrambeni brand pokretanjem vlastite web stranice s receptima Coolinarika te kuharskom emisijom „Ručak za sutra s Podravkom“.