Concept_One i Concept_S - Mate Rimac

Iako bi se moglo pretpostaviti da iza trenutno najbržeg električnog automobila na svijetu stoji velika auto kompanija, električni automobili Concept_One i Concept_S izum su male hrvatske tvrtke pod vodstvom mladog hrvatskog poduzetnika Mate Rimca. Rimac je već u srednjoj školi osvajao nagrade u području elektrotehnike a automobili su mu bili strast. Prvi automobil s električnim pogonom složio je sam u svojoj garaži i s njim je vozio street race utrke. 

Tvrtka za proizvodnju vrhunskih električkih vozila Rimac Automobili osnovana je 2009. godine. Električni super-auto Concept_One 2011. godine predstavljen je na najvećem sajmu automobila te godine - IAA u Frankfurtu. Početkom 2013. godine prvi primjerak automobila je isporučen naručitelju, što ga čini prvim automobilom koji je Hrvatska kao država proizvela i izvezla. Proizvedeno je ukupno osam primjeraka električnog super-auta Concept_One, od kojih je, koliko je poznato, prodano šest. Tvrtka navodi kako im je osnovni cilj razvoj pojedinih komponenti električnog automobila, primarno baterija i pogonskog sustava. U veljači 2017. proizvođač luksuznih automobila Aston Martin je objavio da će Rimac automobili raditi hibridni baterijski set za njihov novi model. Tom su prilikom Rimčevu tvrtku predstavili kao priznatu kompaniju čija tehnologija baterija prednjači u svijetu. 


Električni automobil Concept_S je unaprijeđena verzija modela Concept_One i ima gotovo 300 konjskih snaga više. Na svakom kotaču ima četiri elektromotora i nadjenut mu je nadimak Evil Twin (Zli blizanac). Rimac je prodao osam primjeraka Concepta One i dvije izvedbe za stazu, no od njegovog nasljednika imaju puno veća očekivanja te je planirana proizvodnja od 100 primjerka.