Putovima Frankopana

Frankopani, izvorno knezovi Krčki, jedna su od najpoznatijih hrvatskih plemićkih obitelji. Hrvatska povijest od 11. do 17. stoljeća krojena je pod njihovim utjecajem. Branili su hrvatsku zemlju i autohtonost od osvajača poput Osmanlija, te od habsburškog apsolutizma.

Kako bi njihov utjecaj i ostavština ostala zapamćena Primorsko-goranska županija pokrenula je projekt „Putovima Frankopana“ čiji je glavni cilj vrednovanje, obnova, očuvanje, zaštita i inovativno interpretiranje 17 frankopanskih kaštela i dvoraca te triju sakralnih zdanja. U sklopu projekta osmišljena je kulturno-turistička ruta podjeljena u tri djela – Krk, Gorski kotar i Vinodol pomoću koje je moguće na vrlo jednostavan i interaktivan način obići baštinu Frankopana.

Na otoku Krku moguće je obići 2 kaštela, Kašel Gradec te Kaštel u Krku, no možda najpoznatija lokacija je franjevački samostan na otočiću Košljunu. Frankopani su upravo ti koji su omogućili dolazak franjevaca na Košljun te pokrenuli obnovu. Osim same crkve, u samostanu je moguće razgledati muzejske zbirke rijetkih knjiga, eksponate životinja, makete brodova te botanički vrt.

U okolici Vinodola nalazi se čak 12 postaja na ruti od kojih su tu brojni kašteli, kule i samostani.Kaštel Trsat također je jedna od postaja. Frankopani su počeli njegovu izgradnju 1223. godine, te je godinama postala jedna od najsnažnijih vojnih utvrda u Primorju. Danas Trsat ima veliku duhovnu vrijednost jer se smatra da je slika Marije kao Majke milosti, koja se nalazi u crkvi na Trsatu, čudotvorna te da ju je naslikao Sv. Luka evanđelist.

Sjeveroistočno, u Gorskom kotru nalaze se Dvorac Zrinskih U Čabru, Dvorac Stara Sušica, Manastir Gomirje, Dvorac Severin te Kaštel u Brodu na Kupi. Dvorac Severin podigli su Frankopani na obali rijeke Kupe te je on jedini goranski kaštel koji se vratio u vlasništvo Frankopana nakon vladavine druge važne plemićke obitelji, Zrinskih.

Pročitajte više: