Rijeka - europska prijestolnica kulture 2020.
„Grad koji teče“ postao je 2020. godine Europska prijestolnica kulture Tako je, u godini u kojoj je Republika Hrvatska predsjedala Vijećem Europske Unije, grad Rijeka postao metropola europske kulture i umjetnosti.

Rijeka je prvi hrvatski grad koji je ponio ovu prestižnu titulu. Osim što kao najvažnija hrvatska i jedna od najvažnijih europskih luka fizički povezuje sve strane svijeta, Rijeka kao europska prijestolnica kulture i simbolički povezuje mediteransku kulturu s kontinentalnom te tradiciju s modernim.

S obzirom na to da je pandemija COVID-19 zaustavila projekt u trenutku kada je pokrenuto stotine projekata: izložbi, predstava, koncerata, odlukom Europskog parlamenta produženo je vrijeme navedenog statusa Rijeke. Glavne kulturno-umjetničke teme koje se odvijaju pod zajedničkim motom „Luka različitosti“ su voda, rad i migracije, kao najaktualniji izazovi za Europu danas. Unatoč epidemiološkim ograničenjima i smanjenim mogućnostima za putovanja, Riječko kulturno ljeto 2020. obilovalo je manifestacijama. Osim u samom gradu Rijeci, bogat kulturno, umjetnički i zabavni program obilježio je velik broj mjesta na susjednim otocima i u Gorskom kotaru.

Poseban značaj ovog projekta za grad Rijeku očituje se u financiranju obnove kulturnih ustanova i prostora, koje sponzorira EU.

Saznajte više: