Surogat

1961. godine izašao je crtani film Dušana Vukotića pod naslovom Surogat. Ovaj kratkometražni, naizgled jednostavni, film nastao je u skromnim uvjetima u Studiju za crtani film Zagreb filma, ali je unatoč tome postigao veliki uspjeh.

U 1960-im godinama vodeći svjetski proizvođači crtanog filma poput Disneyja stvarali su filmove vrhunske estetske kvalitete. Međutim, odjednom se u Hrvatskoj pojavljuje Surogat, dvodimenzionalni film u kojem prevladavaju geometrijski likovi poput kvadrata, kružnica i trokuta. Surogat je pokazao da estetika nije najbitnija komponenta crtanog filma, već da je poruka ono na što bi se gledatelji trebali usredotočiti.

Film prikazuje trokutastog čovjeka koji dolazi na plažu na kojoj jednostavno napuše sve što mu treba – od lopte za plažu do prave žive partnerice. Otuda i naziv filma – riječ surogat označava zamjenu, odnosno nadomjestak za nešto stvarno, autentično. Surogat je nastao u vrijeme kada su se u svijetu masovno počeli pojavljivati surogati, to jest proizvodi slični originalu, ali slabije kvalitete i niže cijene. Za ovaj se film također kaže da je „predvidio vrijeme u kojemu se gubi granica između stvarnosti i virtualnog surogata za stvarnost“.

Surogat je bio prvi animirani film izvan granica SAD-a koji je nagrađen Oscarom za najbolji crtani film, a Dušan Vukotić je, uz Branka Lustiga, jedini hrvatski redatelj nagrađen Oscarom. Film je osim Oscarom nagrađivan i brojnim drugim nagradama na filmskim festivalima u San Franciscu, Corku, Beogradu, Bergamu i drugdje te nosi titulu najnagrađivanijeg filma proizvedenog u Hrvatskoj i dan danas.

Saznajte više: