Park prirode Papuk

Jedan od dragulja kontinentalne prirode, planina Papuk, proteže se sjevernom stranom Požeške kotline u Istočnoj Slavoniji. Dok su se nekada njegovi vrhovi izdizali kao otoci u prostranom Panonskom moru, danas se protežu na gotovo 1000 metara nadmorske visine. Površina mu je 336 kilometara kvadratnih (33 600 hektara). Park prirode Papuk obuhvaća prostorno najveći dio planine Papuk te djelomično planinu Krndiju u svom jugoistočnom dijelu. Prostire se na području dviju županija, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske. U njegovu podnožju nalazi se i središte Požeško-slavonske županije, Požega.

Unatoč relativno niskoj visini planina, ravnice Slavonije uglavnom ne prelaze 100 metara, djeluju gotovo gorostasno i nemoguće ih je ne zamijetiti. Pretežito prekriveni šumama značajno se razlikuju od okolnog područja prekrivenog poljima i ravnicama. U području parka nalaze se dobro očuvane izvorne šume, a posebno vrijedne su stoljetne šume panonske bukve i hrasta medunca. One su stanište jelena, srna, divljih svinja, lisica, kuna te gotovo svih drugih predstavnika srednjoeuropske faune. Unatoč manjoj površini koju prekrivaju vlažni travnjaci, na njima rastu ugrožene vrste biljaka - plućna šištara te močvarni plavac. O plućnoj šištari ovisi i vrlo ugrožen te strogo zaštićeni leptir. Život tog leptira posebno je zanimljiv. On svoja jajašca polaže na biljku, a gusjenica kada se izlegne privuče mrave koji tu obitavaju. Oni tada, misleći da se radi o njihovoj ličinki, odnose gusjenicu u svoj mravinjak te se idućih gotovo osam mjeseci za nju brinu.

Unutar parka prirode postoje i područja dodatne zaštite. Geološki spomenik prirode Rupnica svakako je jedan od zanimljivijih. Prirodni mozaik stijena u obliku ogromnih kamenih stupova složenih poput stepenica jedinstveni su fenomen u svijetu i kao takav od posebnog značaja. Uz Rupnicu, ističe se i drevni grad Ružica. Prostire se na čak 8000 četvornih metara. Posebni rezervat šumske vegetacije Sekulinačke planine, spomenik prirode Dva hrasta, spomenik prirode Stanište tise, posebni floristički rezervat Pliš-Mališčak-Turjak-Lapjak također su mjesta posebne zaštite.

Godine 2007., postavši članom Europske mreže geoparkova (EGN), te Svjetske mreže geoparkova (GGN) Papuk je kao takav postao prvi i jedini geopark u Hrvatskoj.

Saznajte više: