Medvednica

U poleđini glavnog grada Zagreba, na više od tisuću metara nadmorske visine, proteže se planina Medvednica. Planina je mnogim Zagrepčanima omiljeni bijeg od užurbanog gradskog života i jedan je od rijetkih primjera gdje takvo zaštićeno područje kao što je park prirode graniči s milijunskim gradom poput Zagreba. Kroz park se izravno može ući u grad i obrnuto.

Unatoč imenu koje nosi, danas više nema medvjeda koji na planini obitavaju, no ono svjedoči velikoj populaciji medvjeda koji su tu nekoć živjeli. Životinjski svijet je u prošlosti bio puno raznolikiji što se može vidjeti i po imenima okolnih sela poput Medvedskog brega, Vučjeg dola ili Risovog polja. Uz medvjede, tu su živjeli i vukovi, risovi, jeleni, tetrijebi i vidre, a danas je ona dom ne samo malim životinjama i glodavcima, već i velikim papkarima poput srna i divljih svinja, a mogu se naći i manje zvijeri poput divlje mačke, lisice, kune i lasice. Šišmiši su posebno važni stanari Medvednice - u parku ih ima 24 vrste, od kojih je 7 na popisu vrsta Natura 2000. Dom velikog broja njih je špilja Veternica u kojoj su pronađeni ostaci davno izumrlih životinja poput špiljskog lava, leoparda, špiljske hijene, nosoroga, pragoveda, golemog jelena i špiljskog medvjeda kojeg su neandertalski lovci musterijanske kulture posebno štovali.

Osim raznolike faune, Medvednica ima i vrlo bogatu floru. Podnožje prekrivaju šume hrasta kitnjaka i graba, a iznad 800 metara visine dolazi se do panonskih šuma bukve i jele. Park je stanište 91 strogo zaštićenoj biljnoj vrsti od kojih je jedna i tisa. Na lokaciji Krumpirište nalazi se primjerak star više od tisuću godina. Za tisu postoji narodno vjerovanje da ima velike moći, a u popularnom serijalu knjiga “Harry Potter“ čarobni štapić moćnog čarobnjaka Voldemorta napravljen je upravo od drva tise.

Srednjovjekovna utvrda Medvedgrad posljednjih više od 800 godina bdije nad Zagrebom. Na visini od 593 metara pruža nevjerojatan pogled na Hrvatsku metropolu.

Medvednica je prožeta planinarskim stazama i zanimljivim planinarskim odmorištima i znamenitostima. Najpoznatije staze su Leustekova, Bikčevićeva i Omladinska koje posjetitelje vode od podnožja prema vrhu (Sljemenu). Od zanimljivih znamenitosti možemo izdvojiti Šumarev grob (mjesto na kojem je šumar Albin Leustek želio biti pokopan), Tigrovo oko, Adolfovac, Horvatove stube, rudnik Zrinskih, francuske rudnike i mnoge druge.

Saznajte više: