Okić

Na jugozapadnom rubu Samoborskog gorja pruža se Plešivica na čijem se stjenovitom grebenu smjestio Okić. Okić je strma stožasta hridina 499 m nadmorske visine s kojeg se pruža lijep vidik na Zagreb, Posavinu, Medvednicu, Plešivicu i  Pokuplje. Na vršnom se dijelu grebena nalaze ostaci Okić grada.

Stari Okić grad spominje se u 12. stoljeću no smatra se da je utvrda postojala i ranije, već u vrijeme hrvatskih narodnih vladara.

U bijegu od Mongola i kralj Bela IV. je potražio zaštitu u Okić gradu čije je stanovništvo obranilo grad, ne samo od Mongola, već i od Osmanlija koji su ga opsjedali tri puta.

Okić grad smatraju jednim od naših najstarijih utvrđenih gradova romaničke arhitekture, a nažalost je od 17. stoljeća zaboravljen i napušten.Godine 1970. Okić grad s okolicom je proglašen zaštićenim krajolikom.

U današnje vrijeme Okić grad je omiljeno odredište izletnika i planinara ne samo zbog svoje zanimljive povijesti nego i zbog blizine Samobora, Jastrebarskog i Zagreba.

Iskusnijim planinarima je posebice privlačan teži, južni uspon na greben Okića. Taj je put 1843.god. bosa prošla karlovačka književnica Dragojla Jarnević koju smatramo začetnicom hrvatskog alpinizma i planinarstva. Staza njenog uspona nosi ime Dragojlina staza. Upravo su te stijene važno alpinističko vježbalište.

Pod Okićem se nalazi i planinarski dom Dr. Maks Plotnik (nadmorska visina 411 m) iz kojeg vas jednostavna, lakša planinarska staza nakon 10-ak minuta vodi do ostataka Starog grada Okića.

 

Kako do Okića?

  • Klake – pl. dom pod Okićem – Okić-grad 40'
  • Rude – Manja Vas – Kotari – pl. dom pod Okićem – Okić-grad 1.40 h
  • Samobor – Anindol – Cerje – D. Terihaji – pl. dom pod Okićem – Okić-grad 2.30 h
  • (Galgovo –) Sveti Martin – Klake – pl. dom pod Okićem – Okić-grad 1.40 h
  • (Sveti Martin –) Podgrađe – Domovići – pl. dom pod Okićem – Okić-grad 1.10 h
  • Novo Selo Okićko – Okić-grad 45'
  • Do planinarskog doma Dr. Maks Plotnikov pod Okićem najkraći je pješački prilaz iz Klaka, a najslikovitiji su prilazi iz Ruda, Svetog Martina pod Okićem i Podgrađa.
  • Postoji i asfaltirana cesta do doma (prilaz iz Samobora preko Konščice i Klaka)

Saznajte više: