Park prirode Učka

Park prirode Učka spomenik je suživota čovjeka i prirode star tisućama godina. Nalazi se na samom „ulazu“ na istarski poluotok, na obali Jadranskog mora. Čine ga planine Učka i dio Ćićarije koje su međusobno odijeljene prijevojem Poklon. S obzirom da planine spajaju Istru s ostatkom kontinentalne Hrvatske, tu je nastao osebujan spoj mediteranske i kontinentalne flore i faune.

Unatoč malenoj površini parka od 160 kilometara kvadratnih, na njegovom prostoru obitava čak 1300 biljnih vrsta. S time na umu, ne čudi da su prvi znanstvenici koji su posjetili Učku bili upravo botaničari. Prostor je iznimno bogat endemskim vrstama, od kojih je najpoznatiji svakako učkarski zvončić. Šume prekrivaju 70 posto parka, a pretežito su bukove. U manjem broju se mogu naći nadaleko poznati submediteranski pitomi kesteni, zvani maruni. O njihovom posebnom okusu na svojim su putovanjima pisali i mnogi putopisci.

U šumama su zabilježene i sve tri velike zvijeri ovih naših prostora – sivi vuk, smeđi medvjed i europski ris. Park je dom i najveće europske sove – sove ušare. Među 167 vrsta ptice koje tu obitavaju su i ugroženi bjeloglavi sup i suri orao koji se gnijezde na strmim (ali za mladunce sigurnim) padinama planina.

Unatoč stalnim istraživanjima, procjenjuje se da je dosada otkriveno svega 40 posto vrsta koje nastanjuju prostor parka.

Ljudska prisutnost na planini stara je tisućama godina čemu svjedoči i arheološko nalazište u kompleksu Pupićine i Vele peći gdje su pronađeni ostaci malene ljudske zajednice stari 12 000 godina, a jedan od vrhova planine nosi ime po vrhovnom slavenskom bogu munje – Perunu.

Tijekom brojnih tisućljeća ljudi su krčili guste šume za ispašu stoke te time stvarali prostora za nove vrste koje ranije tamo nisu obitavale. Na taj način oblikovali su krajolik Učke i Ćićarije koji danas poznajemo. Pastiri su gradili stanove, poljska skloništa i posebne zaklone, dok su iza seljaka ostali suhozidi i terasasti vrtovi. Po izvornosti, među naseljima se posebno ističu Lovranska Draga i Mala Učka.

Najviši vrh planine Učke, a ujedno i Istre – Vojak nezaobilazna je destinacija planinara. Tamo je u 19. stoljeću izgrađena kamena kula Vidikovac s koje se pruža pogled koji bi zasigurno rijetko koga ostavio ravnodušnim.

Saznajte više: