Hrvatska kao domaćin
Croatia Open Umag (Plava laguna Croatia Open Umag; Međunarodno prvenstvo Hrvatske u tenisu) je teniski turnir iz ATP World Tour 250 serije. Održava se neprekidno od 1990. godine. Turnir se održava u turističkom naselju Stella Maris arhitekta Marijana Videca. Peterostruki pobjednik turnira Carlos Moya i trostruki pobjednik Thomas Muster nose titulu počasnih građana grada Umaga. Turnir je 1993. godine nagrađen Državnom nagradom za sport "Franjo Bučar", a organizacija ATP ga čak pet puta nagrađuje posebnom nagradom za izvrsnost Award of excellence.

Zlatna kraljica je ženska slalomska utrka Svjetskog skijaškog kupa koja se tradicionalno održava u Zagrebu, na Sljemenu, od 2005. godine. Nazivom se utrka referira na pobjede Janice Kostelić, a prije njenih uspjeha utrka se nazivala Zlatni medvjed. Utrka se ističe zbog najvišeg nagradnog fonda u ženskim utrkama Svjetskog kupa, zbog kvantitete posjetitelja u počecima odvijanja te trofeja koji je ručno izrađena kristalna kruna s pobjedničinim imenom. Osim Janice Kostelić, osvojivši srebro 2007. godine Ana Jelušić ističe se kao druga Hrvatica koja osvaja svjetsku medalju. 

Hrvatska je ugostila Europsko prvenstvo u rukometu 2000. godine koje se održavalo od 21. do 30. siječnja u Zagrebu i Rijeci. Na prvenstvu je sudjelovalo 12 momčadi, a pobjednik je bila Švedska. Godine 2018. Hrvatska je ponovno bila domaćin XXIII. takvom prvenstvu koje se održavalo od 12. do 28. siječnja u Zagrebu, Splitu, Varaždinu i Poreču, gdje je Španjolska reprezentacija pobijedila ostalih 16 momčadi i osvojila zlato.

Europsko prvenstvo u vaterpolu 2010. godine održavalo se u Zagrebu od 29. kolovoza do 11. rujna u sportskom parku Mladost. Od 12 momčadi i 44 utakmice, hrvatska i talijanska reprezentacija odlaze u finale gdje Hrvatska osvaja zlato. Hrvatska je izabrana za domaćina Europskog prvenstva i 2022. godine. 

XXI. Svjetsko prvenstvo u rukometu 2009. godine održavalo se u Splitu, Puli, Osijeku, Varaždinu, Zadru, Poreču i Zagrebu od 16. siječnja do 1. veljače. Hrvatska reprezentacija je na tom natjecanju izgubivši u finalu od Francuske, osvojila srebro.