HNK Hajduk

13. veljače 1911. u praškoj je pivnici U Fleků skupina splitskih studenata osnovala današnji Hrvatski nogometni klub Hajduk Split. Svoj prvi naslov državnih prvaka Hajduk osvaja 1927. godine, sljedeću sezonu nastavljaju uspješno osvajanjem drugog mjesta, a 1929. ponovo su državni prvaci. Iako 1930-e godine nisu bile toliko uspješne kao 1920-e, Hajdukova se sreća mijenja 1941. kada osvaja titulu prvaka Banovine Hrvatske, a 1950. nakon pobjede nad Crvenom Zvezdom Hajduk je zaradio prvi naslov prvaka Nove Jugoslavije. U Drugoj Jugoslaviji Hajduk je bio dio takozvane „Velike četvorke“ koju su uz njega činili Dinamo, Crvena Zvezda i Partizan.

Veliki uspjeh kluba bilo je osvajanje Kupa 1967. kada su porazili Sarajevo, i to baš u Hajdukovom Splitu. 1970-e godine Hajduku su donijele 4 titule prvaka i 5 kupova, a sve je počelo 1971. godine kada je momčad predvođena trenerom Slavkom Lušticom naslov prvaka osvojila prvi put nakon 16 sezona. U 1980-im godinama momčad Hajduka i dalje nastavlja uspješno osvajanjem triju pokala pobjednika Kupa, a tri su puta bili drugi i treći na državnom prvenstvu.

1992. godine Hajduk osvaja Prvenstvo Hrvatske u nogometu i postaje prvi prvak u samostalnoj Republici Hrvatskoj, a naslovom prvaka okitio se još pet puta nakon toga. Jednak broj puta Hajduk je osvojio i Hrvatski nogometni kup. U dresu Hajduka igrali su brojni poznati nogometaši kao što su Slaven Bilić, bivši trener Hajduka i izbornik Hrvatske reprezentacije, Danijel Subašić, bivši vratar Hrvatske reprezentacije, bivši reprezentativac Niko Kranjčar, sadašnji reprezentativci Mario Pašalić i Nikola Vlašić, najveći transfer u klupskoj i četvrti najveći u hrvatskoj povijesti, a u klubu trenutno igra hrvatski reprezentativac Marko Livaja.

Saznajte više: