Najtrofejniji hrvatski sportovi
Hrvatska se ističe ogromnim sportskim uspjesima, što je dodatno istaknuto u odnosu na njezinu geografsku veličinu. Pohvalno je kako geografski mala zemlja može iznjedriti relevantan broj uspješnih sportaša te je potrebno u svim sektorima ugledati se upravo na sport. 

Jedan od najtrofejnijih sportova u hrvatskoj je vaterpolo s ukupno osvojenih 25 odličja na Olimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima, Mediteranskim igrama, svjetskim i europskim kupovima te svjetskim ligama.
 
Nakon vaterpola, Hrvatska je prepoznatljiva po rukometnoj reprezentaciji koja je od 1994. godine na Olimpijskim igrama osvojila dva zlata: u Atlanta 1996. i u Ateni 2004. godine, te jedno na Svjetskom prvenstvu u Portugalu 2003. godine. Osim toga, osvajači su pet srebrnih i pet brončanih medalja. 

Iako nije najtrofejniji, hrvatski je nogomet najpoznatiji sport s obzirom na opću popularnost toga sporta u svijetu. Hrvatska nogometna reprezentacija je na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. osvojila broncu, a 2018. godine u Rusiji srebro, dok su sportaši najzaslužniji za te uspjehe jedni od najpoznatijih nogometaša u povijesti toga sporta na globalnoj razini. 

Hrvatska se ističe i u atletskim sportovima u kojima sportaši i sportašice osvajaju mnogobrojna odličja, a od kojih se posebice ističu osvajačice zlatnih medalja na Olimpijskim igrama Blanka Vlašić, Sandra Perković i Sara Kolak. 
Od trofejnih sportova ističu se i veslanje, streljaštvo, jedrenje i dizanje utega.