Marin Držić

Marin Držić, zvan Vidra, rođen je Dubrovčanin i najpoznatiji hrvatski renesansni pisac. Školovao se u Italiji a putovao je, u pratnji tadašnje kontroverzne svjetske ličnosti i pustolova grofa Christopha Rogendorfa, od Austrije do Turske. Malo je njegovih originalnih djela očuvano, no priznanja koja je dobio od suvremenika, kao i brojne izvedbe njegovih komedija i drama, nameću ga kao nezaobilaznog pisca u hrvatskoj povijesti.

Držić je rođen u poznatoj dubrovačkoj građanskoj trgovačkoj obitelji koja je doživjela financijski krah te Držićevo stvaralaštvo i političko djelovanje treba gledati kroz prizmu osiromašenog pripadnika građanskog sloja kojem je pripadao. Česta tema njegovih djela su lakomost i škrtost kao i kritika pokvarenosti i korupcije.

Pred kraj života oštro se suprotstavlja dubrovačkoj vlasteli i snažno se protivi tadašnjem ustroju Dubrovačke Republike. Predlaže pritom ustroj Republike prema kojem bi vlast trebala biti podijeljena između plemstva i predstavnika pučana a zaštitu bi trebala pružiti obitelj Medici. Prema nekim tumačenjima, od tuda i dolazi njegov nadimak Vidra – lukava zvijer koja priprema urotu za dubrovačku vlastelu.

Njegova svestranost i buntovan duh uvjetovali su buran život koji je vodio – postoje zapisi o kažnjavanju zbog izvođenja komedija na zabranjenim mjestima u Italiji, fizičkim napadima na njega na dubrovačkim ulicama te tužbama za plagijat od kojih su ga suvremenici branili.