Eduard Slavoljub Penkala

U Hrvatskoj i svijetu najpoznatiji po svom izumu mehaničke olovke, Eduard Penkala bio je hrvatski izumitelj te inženjer kemije. Iako rođen u slovačkom gradiću Liptovsky sv. Mikulaš, po dolasku 1900. godine u Zagreb odmah se u njega zaljubio. Toliko mu se svidio grad i okružje u kojem je živio i radio da je pohrvatio svoje ime u Slavoljub. Osim mehaničke olovke za koju je sam lijevao tanke grafitne mine, obogatio je svijet za preko 80 patentiranih izuma. Nalivpero s čvrstom tintom svakako je jedan od poznatijih. Tintu je Penkala sam razvio te je nalivperu kasnije dodao knipsu, jednostavan izum s kojim se nalivpero može zakačiti za džep te tako spriječiti prolijevanje tinte po džepu. Knipsu se danas može naći na gotovo svim olovkama, bilo mehaničkim ili kemijskim.

Jedan od prvih njegovih izuma je i termofor, preteča današnje termos boce. Rotacijsku četkicu za pranje zubi izumio je za svoju kćer koja je odbijala prati zube zbog pregrube četkice. Anodna baterija, deterdžent za pranje rublja, sredstvo za uništavanje insekata, preparat protiv parazita u željezničkim pragovima, samo su neki od njegovih izuma kemijske prirode, a nakon njegove smrti pronađene su skice za takozvanu vječnu dinamo-bateriju čiji prototip nikada nije uspio proizvesti zbog nedostatka visokokvalificiranih majstora u Zagrebu u to vrijeme.

Fiziku je obogatio manometrom, dinamometrom te sustavima za mjerenje protoka tekućina. Njegov ambiciozan projekt morao bi biti vlastiti avion. Zamisao za njegovu izgradnju imao je od malena, a konstruirati ga je počeo 1908. godine u Zagrebu. Glavna ideja bila je da njime može upravljati bilo tko, bez posebne obuke i pripreme. U to vrijeme, često ga se moglo vidjeti kako na vojnom vježbalištu između Selske ceste i potoka Črnomerec, gdje je sagradio hangar, radi na njemu. Postao je svojevrsna senzacija za znatiželjne Zagrepčane.

Samo 7 godina nakon prvog leta braće Wright, 1910. godine Dragutin Novak poletio je u Penkalinom zrakoplovu - prvom hrvatskom zrakoplovu. Svoj doprinos dao je i glazbi čiji je bio strasni ljubitelj. Usavršio je masu ebonit koja se koristila za lijevanje gramofonskih ploča, a patentirao je i gramofonsku iglu produljenog trajanja. Penkala je bio i ostao svjetski poznati izumitelj, a osim u Hrvatskoj, i u mnogim drugim državama sinonim za mehaničku olovku ostao je naziv Penkala.